ВІЛ-позитивні жінки в Україні зможуть отримати правову допомогу з мобільного

Дата: 23 Березня 2018
A+ A- Підписатися

В Україні створять платформу для повідомлення про порушення прав ВІЛ-інфікованих жінок.

Про це повідомляє прес-служба благодійної організації “Позитивні жінки”.

Платформа буде доступна з будь-якого мобільного телефону. Жінки зможуть заповнити анкету та отримати консультаційну або правову допомогу. Платформа буде доступна з середини квітня і співпрацюватиме із правозахисними організаціями – зокрема з Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

За результатами звернень буде зроблено моніторинг дотримання прав людини, і у грудні звіт (без використання особистих даних) буде представлений до офісу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, уповноваженій з гендерних питань Кабінету Міністрів України та профільним Міністерствам, повідомляють в організації.

Окрім того, організація “Позитивні жінки” з 1 березня розпочала проект, спрямований на розбудову спільноти ВІЛ-позитивних жінок у регіонах, на захист прав, та на розвиток жінок-лідерок, які впливатимуть на політики та стратегії у сфері ВІЛ. Проект реалізовуватиметься у Києві, Донецькій, Дніпропетровській, Луганській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Черкаській та Херсонській областях.

У 10 вищевказаних регіонах працюватимуть представниці організації, які допомагатимуть ВІЛ-позитивним жінкам у вирішенні їх проблем, в тому числі у захисті прав. Проект реалізує низку заходів для запобігання стигми та дискримінації жінок, які живуть з ВІЛ. Також він передбачає навчання та надання технічної допомоги лідеркам спільноти жінок, які живуть з ВІЛ в регіонах України для підвищення рівня їх компетенції у питаннях представництва інтересів, співпраці з владою, менеджменту, лідерства, якості послуг тощо.

Окрім того, одна з цілей проекту – внесення змін до нормативних документів, які ускладнюють або унеможливлюють доступ ВІЛ-позитивних жінок до послуг перебування у кризових центрах для жінок, державних центрах матері та дитини, а також забезпечення доступу послуг штучного запліднення для жінок, які живуть з ВІЛ.

Як повідомлялося раніше, Міністерство охорони здоров’я України розглядає можливість надання ВІЛ-інфікованим жінкам доступу до процедури штучного запліднення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter