Військовому РФ, який убив чоловіка та імітував страту цивільних на Київщині, повідомили про підозру

Дата: 07 Червня 2022
A+ A- Підписатися
Українські правоохоронці ідентифікували заступника командира бойової машини ЗС Росії, причетного до вбивства мирного жителя та імітації страти цивільних під час тимчасової окупації села Гавронщина на Київщині.
 
Про це повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.
 
Надбіт Дабаєв. Джерело: фейсбук-сторінка Ірини Венедіктової

За даними генпрокурора, зловмисником виявився 21-річний уродженець Бурятії, заступник командира бойової машини – навідник-оператор 37 мотострілецької бригади 36 загальновійськової армії Надбіт Дабаєв.

Правоохоронці встановили, що російський єфрейтор причетний одразу до чотирьох епізодів порушення законів і звичаїв війни під час захоплення села Гавронщина Бучанського району Київської області.

Як зауважила Венедіктова, “під час деяких звірств військовослужбовець країни-агресора не соромився представлятися потерпілим“.

“У березні 2022 року єфрейтор Дабаєв зупинив перехожого на вулиці в селі та направив на нього автомат. Російський військовослужбовець наказав беззбройному цивільному чоловікові лягти обличчям до землі й став з побоями випитувати, чи той не служить у ЗСУ або в інших військових формуваннях. Після цього він затягнув жертву до магазину, приставив до стіни та розстріляв. Потерпілий помер на місці від наскрізного поранення голови“, – написала генеральна прокурорка.

Також Дабаєв у стані сильного алкогольного сп’яніння вчинив імітацію страти. Єфрейтор зайшов до будинку та, погрожуючи зброєю, зігнав усіх, хто там був, до кухні.

Російський військовослужбовець довго допитував мешканців, тримаючи під прицілом, і погрожував убивством, після чого поставив усіх у шеренгу одне за одним. Росіянин пояснив “мішеням”, що не хоче витрачати на їхній розстріл зайвих набоїв. Після цього вистрілив у стелю та пішов, пообіцявши прийти наступного дня й таки розстріляти людей.

Крім того, правоохоронці встановили, що Дабаєв причетний до заволодіння автомобілями. Так, за день до згаданого епізоду зі знущанням російський військовий разом з підлеглим уже побували у дворі своїх жертв та викрали, погрожуючи зброєю, автомобіль “Таврія”.

Після визволення села господар повернув своє авто з численними слідами користування загарбниками – пошкоджене та обписане літерами V.

Раніше Дабаєв з іще одним російським військовим в іншому дворі цього села, наставивши на жінку пістолет, заволодів її Volkswagen Jetta.

Венедіктова опублікувала фото підозрюваного та закликала повідомляти додаткові відомості щодо його причетності до цих та інших злочинів на єдиний доказовий хаб або в Київську обласну прокуратуру за номерами 097-053-04-65, 097-838-31-87, 050-107-66-75.

Як повідомили в Офісі генпрокурора, заступнику командира бойової машини – навіднику-оператору 37 мотострілецької бригади 36 загальновійськової армії збройних сил РФ оголосили підозру в порушенні законів і звичаїв війни (ч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, ще одному російському військовому оголосили підозру в катуванні людей у Гостомелі Київської області. За версією слідства, він утримував їх у підвалі без води та їжі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter