Військовому оголосили догану за критику Зеленського у фейсбуку. Чи правомірне таке стягнення?

Дата: 31 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Майору Збройних сил України оголосили сувору догану через пост у фейсбуку, де він критикує президента Володимира Зеленського та закликає його подати у відставку.

 

Про це повідомив блогер та ветеран Олександр Погребиський, опублікувавши фото відповідного наказу командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського.

“Офіцер відділу інформаційної протидії оперативного штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України майор… 14 січня 2020 року опублікував на своїй сторінці в соціальній мережі “Фейсбук” повідомлення негативного характеру на адресу Президента України Володимира Зеленського, в якому висловив невдоволення результатами роботи Президента України на займаній посаді із закликом залишити займану посаду”, – йдеться в документі.

 

У наказі майора звинувачують у порушенні військової дисципліни та недотриманні статті 49 Закону “Про Статут внутрішньої служби Збройних сил України” та статті 4 Закону “Про Дисциплінарного статут Збройних сил України”.

 

Водночас юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров вважає, що в майора є всі правові підстави оскаржувати наказ про дисциплінарне стягнення в судовому порядку і суд може визнавати такий наказ незаконним і скасувати. 

За його словами, сама по собі така дія, як запис у соцмережі, якщо там не розголошується державна таємниця чи інші визначені законом речі, не може бути підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності.

“У цьому випадку вони спробували використати положення статуту щодо зовнішнього вигляду і поведінки, що є некоректним з погляду як права загалом, так і військового права зокрема. Водночас у суді саме керівництво зобов’язане буде довести, що воно застосувало дисциплінарне стягнення законно, саме воно має обґрунтувати, як саме цей запис порушує вимоги статуту”, – пояснює юрист.

Крім того, на думку Алі Сафарова, вищезгаданий наказ можна розцінювати як обмеження свободи висловлювання.

Адже стаття 34 Конституції визначає, що всі, зокрема й військовослужбовці, мають право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Згідно з Конституцією, “здійснення цих прав може бути обмежено законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя”.

Алі Сафаров додав, що, крім цих обмежень, військовослужбовець не може належати до політичної партії, але це не означає, що йому заборонено поділяти інтереси цієї партії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter