Військові в М’янмі затримали японського журналіста

Дата: 19 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Військові в М’янмі затримали японського журналіста Юкі Кітазумі. 

Про це повідомляє видання Nikkei, співробітником якого є затриманий.

Фото: АР

На початку лютого цього року військові М’янми усунули від влади цивільне керівництво на чолі з Аун Сан Су Чжі, арештували її та президента Він М’їна й оголосили надзвичайний стан, що діятиме протягом року. Наразі, за даними активістської групи “Асоціація допомоги політичним в’язням”, у країні вбили щонайменше 737 людей, а ще понад 3 тисячі залишаються за ґратами. 

Як розповіли колеги Кітазумі, військові прийшли до журналіста додому в місті Янгон увечері 18 квітня. Його затримали та відвезли в невідомому напрямку. 

Згодом з’ясувалося, що військові допитують чоловіка нібито в справі про поширення неправдивих новин. Окрім роботи в медіа, Кітазумі розповідав про ситуацію в країні у своїх соцмережах. 

Раніше цього року Кітазумі вже затримували за висвітлення подій у М’янмі, однак тоді його швидко відпустили. Наразі влада Японії також намагається звільнити свого громадянина.
 
Нагадаємо, що минулого року кількість запроторених за ґрати журналістів у світі перетнула рекордну позначку та сягнула 274 осіб. Багато арештів спровокували протести та політична нестабільність, а серед країн, у яких ця проблема особливо актуальна, виокремлюють Ефіопію та Білорусь, де із серпня 2020-го не закінчуються заворушення та тиск із боку влади.
 
Збільшення кількості ув’язнених журналістів у світі, на думку дослідників, було пов’язане також із президентством Дональда Трампа, а саме з його політикою спілкування та ставлення до ЗМІ, які він звинувачував у брехні та часто називав творцями фейків.  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter