Відтепер у Росії блокуватимуть сайти за нібито фейкові новини, а людей каратимуть за неповагу до влади у мережі

Дата: 07 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Держдума РФ ухвалила закон про заборону поширювати “недостовірну суспільно значущу інформацію” в медіа, який фактично дозволить Роскомнагляду без рішення суду блокувати доступ до сайтів видань.

Про це повідомляє видання Meduza.

У разі виявлення недостовірної інформації на ресурсі, який зареєстрований у країні згідно із законом РФ про ЗМІ як мережеве видання, генпрокурор Росії або його заступники звертатимуться до Роскомнагляду з вимогою обмежити доступ до сайту.

“Онлайн-виданням буде надано можливість “негайно” видалити такі новини. Новинні агрегатори з-під дії закону виведено, традиційних ЗМІ заборона також не торкнеться”, – зазначають журналісти. 

За поширення фейків члени Держдуми також передбачили адміністративне покарання у вигляді штрафу від 30 до 100 тисяч рублів. Якщо поширення фейкових новин призвело до перешкод у роботі транспорту або інших життєво важливих об’єктів, то штраф становитиме 100–300 тисяч рублів. Якщо внаслідок цього загинули люди, то штраф становитиме 300–400 тисяч рублів. Штрафи для юридичних осіб передбачені в розмірі від 200 тисяч до півтора мільйона рублів.

Також Держдума ввела покарання за прояв неповаги до влади в інтернеті. Роскомнадзор вимагатиме від власників сайтів видалити таку інформацію протягом доби, в іншому випадку вони будуть заблоковані.

Публікація постів, які проявляють неповагу до влади, буде прирівняна до дрібного хуліганства. За першу таку публікацію протягом року загрожує штраф 30-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за другу – штраф 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 15 діб, наступні рази – штраф 200-300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт.

У свою чергу експерти “Кримської правозахисної групи” відзначають, що нововведення російських депутатів можуть впливати на життя людей на окупованому півострові. 

“Формулювання в цих законопроектах розмиті, і залишають силовим і контролюючим структурам широке поле для корупції, тиску на ЗМІ та вибіркового застосування таких норм. Ці нововведення дозволять більш масово переслідувати і обмежувати тих громадських активістів, журналістів і блогерів в Криму, які відкрито критикують окупаційний режим і не бояться висловлювати свою позицію в соціальних мережах та ЗМІ”, – зазначають вони.

Також правозахисники відмічають, що більшість новин про Крим, які публікують українські медіа, влада РФ називає недостовірною інформацією. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter