Відтепер діти з порушеннями зору зможуть побачити Україну за допомогою карти

Дата: 07 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Перша адміністративна рельєфно-графічна карта України допоможе особам з порушеннями зору сформувати уявлення про Україну, її територію, адміністративний поділ, розташування відносно сусідніх країн, дізнатися, де знаходяться обласні центри, моря тощо.

Про це інформує кореспондент Центру інформації про права людини.

“Така карта допоможе дитині відкрити для себе Україну по-новому. Але спочатку потрібно учневі навчитися користуватися цією картою на дотик. Адміністративна карта – одна з перших ініціатив, сподіваюсь, скоро з’явиться фізична карта України”, – коментує Анна Серпутько, викладачка кафедри тифлопедагогіки Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова.

Користуватися картою непросто. Тому, наприклад, у Польщі, в США, інших країнах користуватися рельєфно-графічними зображеннями дітей навчають ще з дитячого садка. 

Юлія Сачук, автор і керівник проекту “Право на доступність: досвід США в українських реаліях” розповідає, що під час подорожі у США спостерігала, як діти з порушенням зору включені в навчальний процес, які для цього використовують засоби.

“В Україні, на жаль, не так. До недавнього часу в спеціалізованих школах для слабозорих і незрячих учні користувалися радянськими картами, де Україна ще була у складі СРСР”, – зауважує Сачук.

За її словами, 300 надрукованих карт будуть безкоштовно розповсюджуватися в школах, де навчаються діти з порушенням зору, зокрема, у Києві, Львові, Одесі, Харкові, Мукачевому.

У процесі розробки дизайну та виготовлення карти були враховані вимоги універсального дизайну та дотримані міжнародні стандарти тифлографіки.

Карта розроблена та виготовлена фахівцями громадської організації людей з інвалідністю “Генерація успішної дії” та партнерами з Польщі – Studio Tyflografiki. Польські партнери готові безкоштовно передати технології, адже розробка і друк подібної продукції в Україні буде дешевшою, ніж замовлення її за кордоном.

“Я хотів би зауважити, щоб такі карти виготовлялися спільно з людьми, які мають порушення зору. Адже навіть одна крапка – технічний брак – може мати значення для сприйняття інформації”, – коментує експерт з тифлографіки Марек Якубовскі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter