Відтепер програмою імунізації населення в Україні керуватимуть Центри контролю та профілактики хвороб

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд передав частину функцій з імунопрофілактики до Центрів контролю профілактики хвороб (ЦКПХ). 

Про це розповіли в Кабміні. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Christophe Archambault / Agence France-Presse

Тепер відповідальними за процеси імунопрофілактики стали головні державні санітарні лікарі – керівники ЦКПХ. Центри працюватимуть над доставлянням, зберіганням, розподілом та дотриманням умов перевезення, зберігання та використання препаратів.  

Підготування рішення, яке урядовці називають “потужним посиленням системи управління у сфері імунопрофілактики”, тривало майже два роки. За цей період з допомогою міжнародних партнерів купляли необхідне обладнання та проводили навчання. 

До прикладу, у співпраці UNICEF, ВООЗ та ЄС усі центри в Україні оснастили холодовими кімнатами. Витратили на це 924 тисячі доларів. 

Також центри отримали 36 автомобілів – 30 мінібусів і шість вантажних автомобілів на загальну суму 2,36 мільйона доларів. Отримали ЦКПХ й авто для виїзних сесій вакцинації у віддалених сільських районах.

У співпраці МОЗ та Світового банку вдалося закупити тисячі одиниць спеціалізованого холодильного обладнання, без якого вакцини неможливо зберігати. На це витратили 11,2 мільйона доларів. 

Щоб популяризувати вакцинацію серед українців, нещодавно уряд запустив спеціальний сайт, на якому можна знайти дані про центри щеплень, календар імунізації та багато іншого. 

Нагадаємо, що для збільшення кількості вакцинованих на Львівщині запустили мобільні бригади, де можна щепитися проти ковіду та інших хвороб.  

За статистикою обласного центру контролю та профілактики хвороб, в області лише 9% дорослих отримали свою дозу поновлюваних вакцин від дифтерії й правця, хоча це можна зробити безоплатно. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter