Відповідальний за блокаду Маріуполя російський генерал-полковник є одним з підозрюваних в організації “Іловайського котла”

Дата: 22 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Організацією блокади Маріуполя, яка триває з 28 лютого, керує російський генерал-полковник Михайло Мізінцев.

Про це повідомив речник Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Фото: ТАСС

Припустити те, що діями російських окупантів у Маріуполі керує саме Мізінцев, можна було також читаючи повідомлення російських медіа, зокрема:

  • російські видання з посиланням на заяву Мізінцева, який є начальником Національного центру управління обороною РФ, повідомляли про ультиматум, що Росія висунула українським захисникам Маріуполя;
  • російське видання “Gazeta.ru” цитувало заяву Мізінцева, де він виправдовував російські обстріли по маріупольцях, які намагаються покинути рідне місто, “ліквідацію дезертирів”.

Торік у серпні Мізінцеву та ще одному російському генералу-полковнику Сергію Істракову оголосили підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України, веденні агресивної війни та порушенні законів і звичаїв війни, поєднаному з умисним убивством. Обидва, за даними слідства, організували та вчинили віроломне вбивство українських військових біля Іловайська у 2014-му під час їхнього виходу з оточення так званим “зеленим коридором”.

У повідомленні Офісу генерального прокурора тоді не називали імен російських військових, однак їх можна було знайти за посадами, вказаними в повідомленні. Мізінцев з серпня 2012-го по грудень 2014-го обіймав посаду начальника центрального командного пункту генштабу ЗС РФ. 

Мізінцев раніше керував російською операцією в Сирії. Військові РФ там, за даними правозахисників з Amnesty International, так само як і в Маріуполі, навмисно вчиняли напади на лікарні та вбивали цивільних. 

Нагадаємо, раніше очільниця Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова повідомляла, що скидати бомби на Харків наказував російський генерал, який народився в Чугуєві на Харківщині. Його ім’я Олег Макавецький.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter