Відомий художник Нікіта Тітов попросив не купувати продукцію з незаконним використанням його малюнків

Дата: 21 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Відомий український художник, ілюстратор, автор багатьох робіт на патріотичну тематику Нікіта Тітов заявив про незаконне використання своїх малюнків і звернувся до українців з проханням не купувати продукцію, яка порушує авторське право.

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуку.

Нікіта Тітов. Джерело: фейсбук-сторінка художника

“Щойно побачив, що в чемному Львові продають одяг з малюнком Санти який бомбить кремль. Мене просто порвало, бо ми разом з Волонтерською мистецькою крамничкою GIG Shop зараз продаємо цей та інші принти, нічого не беремо собі й збираємо на допомогу війська”, – повідомив він.

Як доказ художник оприлюднив світлини одягу з відповідним принтом з малюнка, дозвіл на використання якого в нього ніхто не просив. 

Джерело: фейсбук-сторінка художника
Джерело: фейсбук-сторінка художника
Джерело: фейсбук-сторінка художника
Джерело: фейсбук-сторінка художника
Джерело: фейсбук-сторінка художника

Тітов наголосив: зараз усе, що продається з його малюнками, – “на 99% крадене”. За його словами, є лише кілька людей чи організацій, з якими він співпрацював чи співпрацюватиме далі. 

“Це POUSTOVIT, Barmash Studio, харківська “Нумо”, харківські волонтери #ВірнеСерце та Волонтерська мистецька крамничка GIG Shop. Все інше – крадене, чашки, шеврони, наліпки, подушки, одяг, картини по цифрах і купа іншого. У мене зараз просто сил немає цим займатися, тому прошу: не купуйте, а ще краще, якщо побачите, передайте від мене, що вони такі сами мос…и і під…си”, – написав митець.

Юрист ГО “Платформа прав людини” Євгеній Воробйов у коментарі для ZMINA пояснив, що перелік об’єктів авторського права містять стаття 433 Цивільного кодексу України та стаття 8 Закону “Про авторське право та суміжні права” (далі – Закон).

Стаття 11 Закону говорить, що за відсутності доказів іншого, автором твору вважається особа, зазначена як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства.

Виключно автор може :

  • дозволяти використання твору;
  • перешкоджати неправомірному використанню твору, в тому числі забороняти таке використання;
  • здійснювати інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Стаття 51 Закону говорить, що захист особистих немайнових і майнових прав суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав здійснюється в порядку, встановленому адміністративним, цивільним і кримінальним законодавством.

Стаття 51-2 КУпАП за порушення вказаних норм передбачає адміністративну відповідальність за незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності (літературного чи художнього твору, їх виконання, фонограми, передачі організації мовлення, комп’ютерної програми, бази даних, наукового відкриття, винаходу, корисної моделі, промислового зразка, знака для товарів і послуг, топографії інтегральної мікросхеми, раціоналізаторської пропозиції, сорту рослин тощо), привласнення авторства на такий об’єкт або інше умисне порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності, що охороняється законом, — тягне за собою накладення штрафу від десяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, що призначені для її виготовлення.

Для того, щоб притягнути особу до відповідальності слід звернутись в порядку Закону України “Про звернення громадян” до територіального управління Національної поліції України за місцем вчинення кримінального правопорушення.

Стаття 176 КК України передбачає кримінальну відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав.

Незаконне відтворення, розповсюдження творів науки, літератури та мистецтва, комп’ютерних програм і баз даних, а так само незаконне відтворення, розповсюдження виконань, фонограм, відеограм і програм мовлення, їх незаконне тиражування та розповсюдження на аудіо- та відеокасетах, дискетах, інших носіях інформації, камкординг, кардшейрінг або інше умисне порушення авторського права і суміжних прав, а також фінансування таких дій, якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі (тобто вартість твору станом на 2022 рік повинна складати 24 810 гривень).

Для захисту свого права постраждалий має написати заяву в порядку статті 214 КПК України до Національної поліції за місцем вчинення кримінального правопорушення.

Цивільна відповідальність: подання позовної заяви за місцем реєстрації відповідача з вимогою припинення дій з порушення авторського права та можна додавати вимогу — стягнення компенсації.

Що необхідно врахувати для судового захисту?

Зокрема, Верховний Суд у постанові від 04.12.2019, справа №761/12823/16-ц зазначає, що вирішуючи справи щодо захисту авторських прав, суди повинні виходити з того, що:

  • позивач повинен: довести факт наявності в нього авторського права, факт його порушення відповідачем або загрозу такого порушення, розмір шкоди (за винятком вимоги щодо виплати компенсації), якщо вона завдана, та причинно-наслідковий зв’язок між завданою шкодою і діями відповідача;
  • відповідач повинен: довести відсутність порушень авторських прав, дотримання ним вимог Закону України “Про авторське право і суміжні права” при використанні об`єкта авторського права, а також спростувати передбачену цивільним законодавством презумпцію винного завдання шкоди.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що редакція hromadske заявила про незаконне використання організацією “Центральне громадське телебачення” у своїх соцмережах торговельних марок, що належать hromadske, і виступила з вимогою негайно припинити порушувати їхні права.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter