Відмова Росії від посередництва Ердогана між РФ та Україною буде виявом невпевненості – Офіс президента

Дата: 29 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

В Офісі президента Володимира Зеленського вважають, що посередництво президента Туреччини у відносинах між владою України і Росії може розв’язати гуманітарні питання на тимчасово окупованих територіях. А якщо Росія відмовиться – це свідчитиме про невпевненість у собі перед сильним суперником. 

Таке переконання УП висловив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у центрі

Він переконаний, що пропозиція президента Ердогана щодо посередництва Туреччини в перемовинах між Україною та Росією має дуже важливий контекст.

“У такому трикутнику всі сторони максимально точно розуміють, наскільки крихкою є ситуація в нашому регіоні… Якщо російська сторона погодиться на таке посередництво, це може принести давно очікуваний результат… Якщо ж російська сторона відмовиться від пропозиції Туреччини бути посередником, це тільки зайвий раз підтвердить, що вона не відчуває впевненості в собі, коли контактує з такими дійсно потужними політичними суб’єктами, як турецька сторона”, – сказав Подоляк.

За його словами, між президентами Зеленським та Ердоганом встановилися довірчі відносини, а Туреччина є вкрай перспективним партнером для України.

Ердогана він назвав “ефективним арбітром”, який може допомогти в розв’язанні питань захисту прав людей на тимчасово окупованих територіях України та у звільненні осіб, які утримуються, зокрема кримських татар.

Також він припустив, що загальний прогрес на шляху до миру з таким посередником, як президент Туреччини, також можливий.

Радник керівника Офісу президента додав, що сила Туреччини як посередника – в повному знанні всіх деталей, у точному усвідомленні регіональних інтересів, у можливості врахувати потреби різних суспільств регіону та в розумінні психологічної основи таких можливих контактів.

Нагадаємо, 29 листопада президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що готовий бути посередником між владою України та Росії.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков відмовився коментувати слова президента України Володимира Зеленського про те, що він передав Володимиру Путіну список осіб, які утримуються і підлягають обміну, через турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана. Президент України заявив, що не проти, щоб про обмін з Росією говорили без участі України. 

22 вересня Ердоган на Генасамблеї ООН заявив, що Туреччина не визнає анексії Криму і виступає за територіальну цілісність України. Вже за тиждень після цієї заяви він поїхав на перемовини з Путіним, після перерви в півтора року.

Як повідомлялося раніше, за даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter