Відключення генераторів ЗАЕС загрожує радіаційною катастрофою – “Енергоатом”

Дата: 18 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У Національній атомній енергогенеруючій компанії “Енергоатом” заявляють, що анонсована росіянами зупинка роботи Запорізької атомної станції наблизить сценарій радіаційної катастрофи.

Про це “Енергоатом” написав у своєму телеграм-каналі, коментуючи сьогоднішні погрози військового керівництва РФ відключити 5-й і 6-й енергоблоки ЗАЕС.

“Через відключення генераторів ЗАЕС від енергосистеми України їх не можна буде використовувати для роботи на власні потреби охолодження палива у разі знеструмлення станції. Це наблизить можливий сценарій радіаційної катастрофи на найбільшій атомній електростанції Європи – Запорізькій АЕС”, – пояснили в компанії.

В НАЕК також нагадали, що окупанти втручаються у процес керування атомним об’єктом, що вже становить небезпеку для функціонування ЗАЕС:

“Обстрілюючи й саму станцію, і лінії, якими вона з’єднується з енергосистемою України, росіяни хочуть від’єднати ЗАЕС від неї. А після цього намагатимуться під’єднати станцію до Криму. Але коли вона не матиме зв’язку з українською енергосистемою, вона перейде в режим блекауту. Це все зробить можливим підключення ЗАЕС до енергосистеми РФ”.

В “Енергоатомі” наголошують, що таким чином військові РФ шантажують не лише Україну, а й увесь цивілізований світ, крок за кроком знищуючи можливості захисту ЗАЕС від радіаційної аварії.

Зі свого боку персонал Запорізької АЕС оприлюднив звернення, де закликає світову спільноту запобігти катастрофі на ЗАЕС, яка може мати на порядок жахливіші наслідки, ніж аварії на Чорнобильській АЕС та Фукусімі в Японії.

“Ми переконані, що колективний розум і добра воля можуть змусити замовкнути гармати й не допустити непоправного. Наслідки можуть виявитися на порядок жахливішими, ніж результати трагедій у Чорнобилі та на Фукусімі.

У світовій практиці атомної галузі немає аварійних планів, розрахованих на захист ядерних об’єктів у ситуації, коли вони стають територією бойових дій”, – йдеться в заяві.

 

Працівники станції відзначають, що за 5 минулих місяців “порушено безліч правових норм, принципів і регламентів забезпечення безпеки у сфері поводження з мирним атомом”, а в останні два тижні атомна станція стала, “по суті, ціллю безперервних військових атак”.

Нагадаємо, 18 серпня російське військове командування погрожувало зупинити роботу найбільшої у Європі Запорізької атомної електростанції.

До того у Міноборони РФ заявили, що 19 серпня на ЗАЕС може відбутися “масштабна провокація київського режиму” під час візиту генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до України.

Пізніше стало відомо, що очільник Міжнародної агенції ООН з атомної енергетики (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Ґроссі заявив про готовність очолити делегацію на Запорізьку АЕС. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив на нагальності такої місії, аби протидіяти загрозам безпеці, спричиненим російською агресією.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш 17 серпня прибув до Львова на анонсовану зустріч з президентом Володимиром Зеленським та його турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом. Вони мають обговорити ситуацію на ЗАЕС та “політичне вирішення” повномасштабної війни, розв’язаної Росією.

Як відомо, Росія окупувала Запорізьку АЕС наприкінці лютого. Ситуація загострилася після того, як 5 серпня російські окупанти двічі за день обстріляли територію Запорізької АЕС. Спершу було зафіксовано три прильоти біля промислового майданчика: ворог влучив у високовольтну лінію. Згодом росіяни вдарили по ЗАЕС із РСЗВ, влучивши снарядами поблизу одного з енергоблоків. 

ООН, ЄС та США закликають Росію демілітаризувати Запорізьку АЕС, але Росія відмовляється це робити водночас продовжує обстрілювати ЗАЕС і звинувачує в цьому Україну. 

ООН заявила, що може сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Запоріжжя з Києва, але Росія заявила, що будь-яка місія, яка проходитиме через столицю України, є надто небезпечною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter