Відбувся черговий обмін військовополоненими: в Україну повернулися 14 захисників

Дата: 02 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У п’ятницю, 2 вересня, відбувся черговий обмін військовополоненими між Україною та Росією. Україні вдалося повернути додому ще 14 захисників. 

Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Фото: Володимир Золкін

“У рамках роботи Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими у Донецькій області сьогодні відбувся черговий обмін військовополоненими між Україною та Росією. Додому повернулися 14 українських захисників”, – йдеться у повідомленні.

Десятеро з них, як зазначають у штабі, військові з 58 окремої механізованої бригади (ОМБР) і четверо – з 30 окремої механізованої бригади. Вони потрапили в полон окупаційних військ навесні цього року.

Серед звільнених воїнів – офіцер і військовий медик.

Робота Координаційного штабу над поверненням усіх полонених захисників триває.

Відомо, що у червні з російського полону звільнили 16 українських військових, з яких два офіцери та 14 солдатів, а також цивільний. П’ятеро звільнених – важкопоранені. 

Пізніше у ході масштабного обміну військовополоненими до України повернулись 144 військові, зокрема 95 оборонців “Азовсталі”, з яких 43 “азовці”. Більшість звільнених мали важкі ушкодження: вогнепальні та осколкові поранення, вибухові травми, опіки, переломи, ампутації кінцівок.

Нагадаємо, що правозахисники запустили проєкт для пошуку та підтримки військовополонених. Завдяки проєкту будь-хто, у кого рідна людина перебуває в російському полоні, може звернутися через дистанційну форму і надати початкову інформацію щодо, наприклад, імені, дати народження, прикмет. 

Уже потім адвокати в Росії, які допомагатимуть військовополоненим, подаватимуть запити про місцеперебування своїх підзахисних, отримають право відвідувати їх, зокрема в різних установах пенітенціарного типу, таких як слідчі ізолятори або колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter