З російського полону додому повертаються 14 українців, серед них одна вагітна військова – Верещук

Дата: 30 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Відбувся восьмий обмін полоненими між Україною та Росією. Додому вдалося повернути 14 українців – семеро військовослужбовців та семеро цивільних. 

Про це повідомила віце-прем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Ірина Верещук. Джерело: tsn.ua

Сьогодні обміняли полонених. Повертаємо додому 14 наших людей: 7 військових та 7 цивільних. Для мене цей обмін особливий: одна з військових жінок на п’ятому місяці вагітності“, – йдеться у повідомленні.

Загалом від початку повномасштабної війни РФ проти України з полону звільнили 306 українців.

Раніше у коментарі ВВС Вершук заявила, що Українська влада відтепер відмовляється проводити обмін з Росією без жінок у списку – таким чином намагаються витягнути їх з російського полону.

За словами міністерки нині у РФ перебувають понад тисяча заручників, зокрема майже 500 жінок.

“Ми знаємо, що вони (заручники – ред.) перебувають у в’язницях та слідчих ізоляторах Курська, Брянська, Рязані, Ростова… Жінок ми дістаємо мало не плоскогубцями”, – заявила посадовиця.

Також Верещук повідомила, що Росія намагалася обміняти українських цивільних на російських військовополонених. Це заборонено Женевською конвенцією.

Російська сторона спочатку планувала використовувати вивезених насильно українців для подальшого обміну. Однак Україна відмовилася й вимагає від РФ повернути захоплених українських цивільних громадян.

За словами Верещук, під час останнього обміну в Україну повернулися дев’ять цивільних із тяжкими травмами, зокрема з ампутованими кінцівками та слідами тортур.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter