Відбувається відновлення комунікацій та соціальних послуг: на Харківщині звільнили 454 населені пункти

Дата: 27 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Українські військові звільнили від російських окупантів 454 населені пункти в Харківській області. Зараз там відновлюють роботу поліції, банків, магазинів, шкіл.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Звільнене село Вербівка біля Балаклії, Харківщина. Фото: Олександр Хоменко / Громадське

“Харківщина. Завдяки наступальним діям наших військових в області деокуповано 454 населені пункти. На сьогодні на деокупованих територіях області відновили свою роботу 14 відділень поліції, розпочали онлайн-навчання 90 закладів освіти, почали роботу 78 фельдшерських пунктів, 23 органи місцевого самоврядування, 10 відділень Укрпошти”, – повідомив Тимошенко.

Також, за його словами, на Харківщині відновили роботу шість веж мобільного зв’язку, 27 об’єктів газопостачання та 23 об’єкти електропостачання.

Крім того, у Балаклії вже відновили електропостачання для більш ніж 11 тисяч споживачів (77% мешканців міста), а найближчим часом відновлять живлення в лікарні, поліклініці, центральній котельні, школах, очисних спорудах та водозаборі.

Незабаром у Балаклії запрацюють нові банкомати та термінали Приватбанку, а в селищі Золочів готують до відкриття відділення банків.

Тимошенко розповів, що в області досягли домовленості про обслуговування банківських карток за допомогою виїзних терміналів: так люди зможуть провести платежі та отримати готівку.

Крім того, ведеться робота з аптеками та супермаркетами, щоб вони могли видавати жителям готівку на касах.

У Харкові та області тривають аварійно-відновлювальні роботи: заміна вікон та дверей, ремонт дахів, фасадів та інженерних комунікацій.

Місцева влада складає списки потреб мешканців у продуктових наборах, засобах гігієни та дитячих товарах.

Тимошенко додав, що вже працюють приміські потяги сполученням Харків – Балаклія – Харків, Харків – Дергачі – Харків та Харків – Чугуїв – Харків, а на місці зруйнованих мостів облаштували тимчасові переправи.

Як відомо, сьогодні під час ворожого обстрілу Харківщини загинув водій Центру екстреної медичної допомоги. Росіяни також обстріляли населені пункти Чугуївського, Куп’янського, Харківського, Ізюмського та Лозівського районів області. 

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter