Відбір кандидатур до Державного бюро розслідувань проводиться з порушеннями – РПР

Дата: 11 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Експерти Реанімаційного пакету реформ заявляють про наявність порушень законодавства у роботі конкурсної комісії з відбору керівництва Державного бюро розслідувань.

Про це йдеться у оприлюдненій заяві РПР.

У РПР нагадують, процес відбору кандидатур на зайняття посад директора ДБР та його заступників наближається до першого важливого етапу, в якому подальша доля кандидатів на ці посади буде напряму залежати від рішення Конкурсної комісії. Її члени планують розпочати проведення співбесід з кандидатами вже 14 листопада.

В той же час експерти РПР наголошують на наявності прямих порушень вимог законодавства у роботі конкурсної комісії, що може перешкодити своєчасному та прозорому формуванню Державного бюро розслідувань. Адже будь-які рішення комісії, прийняті в цьому складі, можна буде оскаржити в суді.

Зокрема, згідно частини 3 статті 11 закону “Про Державне бюро розслідувань”, членами конкурсної комісії можуть бути особи, які мають вищу юридичну освіту. Однак двоє членів комісії: Владислав Бухарєв (народний депутат, делегований Верховною Радою) та Іван Стойко (радник голови МВС, делегований Кабміном) не змогли підтвердити наявності у них такої освіти.

Участь зазначених членів конкурсної комісії у проведенні співбесід та подальшому прийнятті рішень ставитиме під сумнів легітимність усього процесу призначення керівництва ДБР.

Крім цього, незважаючи на пряму вимогу частини 11 статті 11 закону “Про Державне бюро розслідувань”, до цього часу комісією не оприлюднено автобіографії та декларації про майно кандидатів, подані ними для участі у конкурсі.

Відсутність вільного доступу до інформації про кандидатів перешкоджає можливості проведення незалежної оцінки кандидатів представниками громадськості на предмет наявності корупційних ризиків та інших негативних факторів.

Також, конкурсна комісія не лише вирішила взагалі не допускати представників громадськості для незалежного спостереження за проведенням конкурсу, а й на своєму засіданні 7 листопада відмовилась оприлюднювати результати тестування кандидатів на загальні здібності.

З огляду на це, Реанімаційний Пакет Реформ закликає:

Верховну Раду та Кабінет Міністрів – невідкладно замінити у складі конкурсної комісії делегованих ними осіб, які не відповідають визначеним законодавством критеріям;

Конкурсну комісію – негайно, до початку проведення співбесід, оприлюднити усю інформацію про кандидатів, згідно з вимогами законодавства, та результати тестування кандидатів на загальні здібності. А також допустити представників громадськості для незалежного спостереження за проведенням усіх етапів конкурсу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter