Від депутатів вимагають законопроект, який запровадить конкурс на посаду Генпрокурора

Дата: 19 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Близько сотні протестувальників вимагали під Верховною Радою ухвалити законопроект, який запровадить конкурс на посаду Генерального прокурора України за участі громадськості.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Голова ради Громадського люстраційного комітету Олександра Дрік каже, що від депутатів вимагається відкликати законопроект №2098 і ухвалити вже розроблений альтернативний документ.

“Він передбачає створення конкурсної комісії, до якої будуть входити представники громадськості, яка і буде обирати незалежного Генерального прокурора. От, власне, список тих кандидатів, яких обере комісія, передаватиметься президенту для того, аби він призначив Генерального прокурора за погодженням Верховної Ради. Конституція передбачає, що президент призначає Генпрокурора за погодженням з Верховною Радою. Цей законопроект вводить додатковий конкурс до того призначення”, – каже Олександра Дрік.

За її словами, найбільша критика полягає в тому, що альтернативний законопроект потребує зміни процедури призначення, яка прописана в Конституції, але це не так, наполягає Олександра Дрік.

“А ми ж і не збираємось її міняти. Ми просто вводимо конкурсну процедуру відбору цієї людини. Це Конституцією не заборонено, і це не має бути прописано в Конституції. Достатньо тих законів, які можуть діяти”, – каже вона.

Раніше в. о. генпрокурора Юрій Севрук в інтерв’ю “Українським новинам” висловився проти виборів генерального прокурора через відкритий конкурс.

“Я дивився конкурс на директора НАБУ, брав участь в конкурсі Спеціальної антикорупційної прокуратури і можу сказати, що, на жаль, на завершальному етапі не завжди ухвалюється краще рішення. Настільки сильний тиск суспільства, що іноді вибирають кандидатуру з найменшою кількістю недоліків. Тобто не кращу, а середню. Правильно це чи ні? На мій погляд, ні. Все-таки потрібно обирати кращого. На жаль, тиск громадськості впливає на рішення комісії, і будь-які її рішення приймаються під тиском”, – вважає Юрій Севрук.

“Якщо Генеральна прокуратура починає “смикатися” і розповідати, що громадський тиск настільки сильний, що вони не можуть призначити своїх людей, значить ми все правильно робимо”, – коментує слова в. о. генпрокурора Олександра Дрік. 

Під час мітингу активісти наголошували, що незалежний Генеральний прокурор – це вимога усього українського суспільства, адже саме він має забезпечити ефективну роботу правоохоронної системи та виконати завдання, які були поставлені під час Революції гідності.

Як повідомлялось раніше, родини героїв Небесної Сотні та громадськість запропонували на посаду Генерального прокурора кандидатуру Сергія Горбатюка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter