Народні депутати стоячи аплодували дітям із синдромом Дауна

Дата: 21 Березня 2017
A+ A- Підписатися

У Всесвітній День людей із синдромом Дауна діти та їхні рідні просили Верховну Раду проголосувати за законопроект, який має надати додаткові соціальні можливості, пільги і гарантії держави стосовно людей із синдромом Дауна.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини

Діти із синдромом Дауна та їхні рідні з різних міст України відвідали парламент. Про таку звістку депутатам оголосила віце-спікер парламенту Ірина Геращенко

Після чого народні обранці встали та аплодували стоячи. 

“Сьогодні ми прийшли у стіни парламенту, аби парламентарі могли пришвидшити розгляд у першому читанні законопроект № 4607 про соціальні послуги. Цей документ має надати людям, в тому числі із синдромом Дауна, власних асистентів. Він зобов’язує громади виділяти кошти з власного бюджету, аби ці люди мали професійну підтримку і стали тими людьми, яких можна бачити у кафе офіціантами, у школі, де можуть вчитись поряд з вашими дітьми в інклюзивному класі”, – пояснює Сергій Кур’янов, президент Всеукраїнської благодійної організації “Даун Синдром”.

“Ми можемо та хочемо вчитися, опановувати професії та працювати. Ми можемо бути повноцінною частиною нашого суспільства. Ми такі самі українці, як і ви, – зазначив Тарас Вехоломчук, 22 річний чоловік з синдромом Дауна з Кривого Рога. – У мене є мрії. Одна з них – працювати бариста, готувати каву та пригощати гостей. Мрію, що нам подарують кавомашину і ми створимо соціальне кафе. Але для цього нам потрібен закон, який допоможе мені отримати роботу”.

Ірина Геращенко зізналась, що за все життя в Україні вона бачила двох людей із синдромом Дауна за робочим місцем. Один хлопець був прекрасним оператором, а другий був офіціантом у ресторані.

“Це величезне недопрацювання політиків, суспільства, що ми є не friendly до таких людей. Україна стане повноправним членом ЄС тоді, коли люди з особливими можливостями будуть мати повні права та можливості в українському суспільстві, коли країна буде friendly для всіх дітей та дорослих з особливими можливостями, коли вони будуть мати нормальні права навчатись у звичайних школах та матимуть можливість працювати”, – заявила Ірина Геращенко.

Народні депутати з третьої спроби проголосували, аби розглянути законопроект у першому читанні після двохгодинної перерви.

Наразі у парламенті відбувається фотовиставка “Життя людей з синдромом Дауна в різних куточках України”.

 

Нагадаємо, 21 березня відзначається Всесвітній день людини з синдромом Дауна. Вперше Всесвітній день людини з синдромом Дауна відзначався в 2006 році за пропозицією грецького генетика Стіліаноса Антонаракіса з Женевського університету.

Двадцять перший день третього місяця був обраний, оскільки синдром Дауна пов’язаний з 3 копіями 21-ої хромосоми (трисомія по 21-й хромосомі). 

Синдром Дауна – генетична аномалія, з якою народжується понад 420 дітей щороку в Україні. Народження такої дитини не залежить ні від способу життя батьків, ні від стану їхнього здоров’я, шкідливих звичок, харчування, чи статку, освіти, національності чи віросповідання.

Загалом же в Україні проживає понад 15 тисяч людей з синдромом Дауна. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter