Від завтра в магазинах заборонять безкоштовно роздавати деякі пластикові пакети

Дата: 31 Січня 2022
A+ A- Підписатися

З 1 лютого набирає чинність рішення уряду про затвердження мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети.

Кабмін ухвалив його ще торік у грудні. 

Фото: pixabay.com

Від завтра пакет товщиною понад 50 мікрометрів без ручок і бокових складок продаватимуть за 2 гривні, пакет такої самої товщини без ручок, але з боковими складками або з ручками без бокових складок коштуватиме 2,5 гривні, а пакет з ручками та боковими складками – 3 гривні. 

Безплатно до 1 січня наступного року продовжать розповсюджувати біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, в яких пакують та транспортують свіжу рибу, м’ясо, сипучі продукти, лід та які використовують як первинне упаковування.

Рішення уряд ухвалив на підставі положень закону №1489-IX, ухваленого торік влітку. Автори документа в пояснювальній записці переконували, що щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, тоді як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів.  

Нагадаємо, що Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. Серед країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя Україна перебуває на дев’ятому щаблі. Перероблюють у країні лише 3,2% відходів, а велику їхню частку становлять тверді побутові відходи, сільськогосподарські відходи, зокрема добрива з полів та пестициди.

Понад чверть українців вважають проблеми екології однією з найактуальніших загроз для країни. Частіше серед загроз громадяни згадують лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).

Фотографія обкладинки: zerowasteeurope.eu

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter