Від сьогодні невакцинованих учителів мають відстороняти від роботи

Дата: 08 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

З понеділка, 8 листопада, співробітників сфери освіти, які не матимуть щеплення проти коронавірусу, відсторонятимуть від роботи на період карантину без збереження заробітної плати.

Про це в ефірі 1+1 повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, директори освітніх закладів мають підготувати внутрішні накази, якими відсторонять на період карантину тих, хто не має принаймні одного щеплення проти ковіду. 

Раніше порушенням законодавства назвала будь-яку дискримінацію та обмеження в правах невакцинованих Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, а профспілка працівників освіти та науки України закликала урядовців не відстороняти невакцинованих або відтермінувати реалізацію відповідної постанови та наказу. 

“Профспілка працівників освіти і науки України вбачає за необхідне термінове внесення змін до наказу МОЗ України № 2153 та до пункту 41-6 постанови Кабінету Міністрів України № 1236 щодо перенесення термінів їх реалізації не раніше 8 грудня”, – зазначали вони.

Своєю чергою Ляшко, коментуючи це звернення, наголосив: 

“Я мав велику дискусію минулого тижня з представниками профспілок, говорив з ними відверто… Профспілки хочуть право на роботу, а я хочу забезпечити право на життя”. 

Фото: AFP

Вимога щодо обов’язковості вакцинації, як пояснювали в МОЗ, уже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Вона передбачає, що представники окремих професій, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних захворювань, підлягають обов’язковій вакцинації.

У цій же статті закону міститься норма про те, що “повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їхньою згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення”

Обов’язкові щеплення не вважають порушенням прав людини й у ЄСПЛ. Судді визнають втручання в справах, пов’язаних з цим явищем, однак додають, що воно є виправданим та розглядають це як захист суспільного інтересу та прав інших громадян на життя. Цього року ЄСПЛ відмовився втрутитись у процес примусової вакцинації медиків у Греції. Із 2 вересня тих з них, хто не щепився принаймні однією дозою,  відправляють у неоплачувану відпустку.

У МОЗ ще наприкінці жовтня наголошували, що планують додати до переліку професій, працівники яких мають обов’язково щепитися, соціальних працівників, працівників держпідприємств, установ, організацій, а також тих, хто працює в критично важливих сферах для функціонування економіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter