Від січня 2020-го до травня цього року “Чіріклі” задокументував 40 злочинів на ґрунті ромофобії

Дата: 21 Червня 2024
A+ A- Підписатися

За чотири з половиною роки моніторингу Ромський жіночий фонд “Чіріклі” задокументував 40 злочинів чи інцидентів на ґрунті ромофобії. Йдеться саме про ті випадки, у яких простежується мотив нетерпимості та є можливість підтвердити інформацію з декількох джерел. 

Про це розповів проєктний менеджер “Чіріклі” Юліан Кондур під час конференції “Моніторинг інцидентів на ґрунті ненависті в Україні”.

Фото: Наталія Кравчук, НВ

“Якщо говорити про питання злочинів на ґрунті ненависті, то варто відзначити, що у період пандемії більшість таких інцидентів перейшли в онлайн-простір. Саме мова ворожнечі, часто навіть від представників місцевої влади, ставала таким каталізатором певних реакцій у суспільстві від яких страждали роми”, – зазначив він.

Кондур пояснив, що йдеться, зокрема, про інцидент, коли представник влади в Одеській області закликав виселити ромів з населеного пункту.

“Іншими словами, пандемія погіршила ситуацію з правами ромів, збільшила рівень стигматизації, обмеживши доступ до медичних послуг та права на освіту. У 2022 році виникли проблеми з доступом до гуманітарної допомоги, евакуації, особливо, якщо роми не мали документів. На тлі цього також виникали певні ситуації, коли люди стикалися з фізичним насильством та тиском, не могли реалізувати свої права”, – додав експерт.

Юліан розповів, що команда “Чіріклі” намагалася супроводжувати ті справи, які вона документувала. Зокрема, зверталася до Офісу омбудсмана, Національної поліції та інших профільних установ.

“Окремо говорячи про воєнні злочини, які ми змогли задокументувати, слід зазначити, що їх було небагато. Проблема полягала у тому, що на непідконтрольних Україні територіях ми не могли перевірити деякі факти, але ми все-таки мали інформацію, що деякі інциденти все ж мали місце. Власне, таких було задокументовано сім”, – зазначив представник ромської організації.

Він пояснив, що ці злочини можна поділити на такі, що пов’язані з фізичним насильством, депортацією, незаконним утриманням або знищенням майна. Взимку 2022 року зʼявилася інформація про масове вбивство ромської родини російськими солдатами на тимчасово окупованій Донеччині. Згодом ці свідчення підтвердилися.

Нагадаємо, що на початку травня ексрадник міністра МВС Віктор Андрусів в інтерв’ю Ростиславу Смірнову висловив свою думку щодо мобілізації в Україні та ухилянтів. Він заявив, що люди, які ухиляються від мобілізації, “вже не українці, а цигани”. Українські та європейські громадські організації відреагували на це, закликавши владу вжити необхідних заходів. 

Правозахисники тим часом наголошують, що таке порівняння ромів з ухилянтами – не тільки некоректне, але й надзвичайно образливе, особливо зважаючи на те, що значна кількість українських ромів активно бере участь у захисті країни від початку війни.

Фото обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter