Від початку року кіберполіція отримала більш як 15 тисяч звернень щодо фішингових атак

Дата: 20 Травня 2023
A+ A- Підписатися

За останні п’ять місяців Департамент кіберполіції НПУ отримав понад 15 тисяч звернень від громадян, які постраждали від фішингових атак.

Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на головного інспектора Департаменту кіберполіції Романа Сочка.

Джерело: motortion_dreamstime.com

“Від фішингових атак страждають громадяни не лише фінансово, від цих атак, у тому числі страждають їхні персональні дані. Крім того, страждають органи державної влади, бо спецслужби країни-агресора отримують їхні дані, використовуючи фішингові атаки, і це дійсно питання нацбезпеки. Що стосується наслідків для звичайних громадян, то на сьогодні за 5 місяців ми отримали понад 15 тисяч звернень щодо потерпілих від цих атак, і сума матеріальних збитків становить мільйони гривень”, – зазначив інспектор кіберполіції.

Він вважає, що фільтрація фішингових сайтів має здійснюватися в найкоротші терміни, “оскільки ми не можемо чекати, поки зареєструється кримінальне впровадження, поки слідчий суддя дасть ухвалу суду на блокування ресурсу, поки інтернет-провайдер заблокує той чи інший ресурс”.

Сочка уточнив, що насамперед мова йде не про блокування, а про фільтрацію ресурсів, які вважаються фішинговими.

Представник кіберполіції вважає механізм фільтрації таких сайтів, який наразі існує в Україні, неефективним. За його словами, коли Інтерпол у Європі формує базу даних таких сайтів і відправляє інтернет-провайдерам, їх блокують у найкоротші терміни. Наші ж інтернет-провайдери, за словами представника кіберполіції, блокували відповідні сайти не досить швидко.

Він пояснив, що у разі, якщо особа постраждала від фішингових атак, їй необхідно зайти на сайт кібербезпеки та заповнити відповідну анкету.

Нагадаємо, цьогоріч в Україні запрацювала система фільтрації фішингових доменів, яка б мала протидіяти одержанню платіжних даних українців шахраями. Втім, правозахисники, які опікуються питанням свободи слова в мережі, вбачають у запровадженні механізму неабиякі ризики, адже тепер вона серед іншого автоматично може отримувати інформацію про користувача, який намагався перейти на заблокований ресурс. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter