Від початку повномасштабної агресії РФ в Україні зафіксували понад 15 тисяч зниклих безвісти

Дата: 10 Квітня 2022
A+ A- Підписатися
З початку повномасштабної збройної агресії Росії в Україні вважаються зниклими безвісти понад 15 тисяч людей.
 
Про це повідомляє “Укрінформ” посилаючись на Уповноважену Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову.
 

Щодо зниклих безвісти, скільки у нас пораховано – це понад 15 тисяч випадків таких. Тому що ми їх фіксуємо, до нас звертаються громадяни, і ми чітко знаємо, де, хто, яке прізвище, якого року народження, де він зник”, – уточнила Денісова.

Окремо вона зазначила, що наразі важко сказати точні дані, також і щодо загальної кількості загиблих, зґвалтованих унаслідок повномасштабного вторгнення РФ.

За словами Омбудсман, зґвалтування жінок, дітей, підлітків, хлопців, літніх людей – це окрема зброя РФ проти українського народу.

Вони роблять це навмисно доти і такої кількості знищення наших дівчат, що хочуть довести їх, щоб вони жодного чоловіка іншого до себе не підпустили, щоб узагалі українські діти не народжувалися”, – сказала Денісова.

У Офісі омбудсман зафіксували багато випадків, коли до цього відомства звертаються жінки та дівчата, яких зґвалтували і вони наразі вагітні, люди питають, що їм робити, як їм жити далі.

Денісова додала, що у відомстві працює  група психологічної підтримки, також є телефон на сайті. 

Окрім того, в Офісі омбудсман зібрали перелік онлайн-сервісів, які допомагають шукати зниклих родичів та близьких.

  • Пошук зниклих — один із найбільших ресурсів для пошуку дітей та дорослих, зниклих під час вторгнення Росії. У телеграм-каналі легко орієнтуватися за допомогою хештегів із назвами міст https://t.me/poshuk_znyklyh;
  • Пошук Україна 2022 — телеграм-канал для пошуку людей по всій Україні. Щоб подати заявку на пошук, треба заповнити форму, яка надійде волонтерам та бійцям ТрО https://t.me/poshukukraina2022;
  • Знайди рідних — бот, створений за ініціативи “Міжнародної асоціації кібербезпеки” та інших громадських організацій https://t.me/Family_Search_bot;
  • Розшук за даними Національного інформаційного бюро надає інформацію про зниклих військових і цивільних — як загиблих, так і полонених або депортованих з України  https://t.me/nib_uncp_bot;

Також існують чатботи для пошуку людей в окремих регіонах:

  • Пошук зниклих людей у Харкові https://t.me/Nadiia_Kharkiv_bot;
  • Для пошуку зниклих у передмісті Києва та Київській області нещодавно створили окремий бот https://t.me/findme_kyivobl_bot. Вперше така практика була успішно запроваджена в Гостомельській громаді та вже дає позитивні результати.

Раніше ZMINA повідомляла, що лише з 14 березня по 9 квітня 2022 року на Запоріжжі російські окупанти викрали 106 людей, 63 українці досі залишаються в полоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter