Від початку повномасштабного вторгнення росіяни вбили щонайменше 99 медійників – НСЖУ

Дата: 20 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну окупанти вбили щонайменше 99 медійників.

Такі дані станом на 19 вересня 2024 року наведені на сайті Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Відеоінженер чернігівського телеканалу “Дитинець” Роман Нежиборець. Вбитий росіянами під час окупації села Ягідне на Чернігівщині на початку березня 2022 року. Джерело: “Чернігів.City”

За верифікованими даними НСЖУ та Міжнародної федерації журналістів, 17 медійників і медійниць загинули під час виконання професійних обов’язків, дев’ять стали цивільними жертвами, 73 представники і представниці ЗМІ загинули після мобілізації для захисту України у лавах Сил оборони.

“Якби Росія не розв’язала цю ганебну війну, всі ці наші колеги могли б і далі успішно працювати (…) – писати статті, робити репортажі, знімати телесюжети і документальні фільми. Але держава-агресор вирішила, що краще їм загинути”, – сказав голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Так, у вересні стало відомо про загибель 28-річного журналіста “Новини.Live”Богдана Затули. Він загинув 26 серпня під час потужного артилерійського удару по навчальному центру в Новомосковську Дніпропетровської області.

А 12 вересня з’явилося повідомлення про загибель оператора “Прямого” каналу, військового Павла Пархоменка, який вступив до лав ЗСУ та боронив Україну.

Чоловік працював на телеканалі від початку його створення. Захищав Україну ще з 2014 року на Донбасі, а з початком повномасштабного вторгнення знову добровільно приєднався до війська, не чекаючи повістки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter