Від початку деокупації на Херсонщині задокументували десятки воєнних злочинів

Дата: 07 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

На деокупованих територіях Херсонської області поліція відкрила 42 кримінальних провадження за фактами воєнних злочинів російських військових.

Про це повідомили у поліції Херсонщини. 

Зруйнований будинок на деокупованій Херсонщині. Фото: Нацполіція

Правоохоронці кажуть, що відкрили провадження за статтею “Порушення законів та звичаїв війни”.

Як приклад фактів, за якими відкрили провадження, у поліції, серед іншого, навели історію батька і сина з Бериславського району, які, за словами місцевих, співпрацюють з окупаційною владою, видають адреси громадян з проукраїнською позицією та спільно з росіянами проводять обшуки в оселях мирних мешканців.  

Також розповіли у поліції про жителя Скадовського району, який зголосився на пропозицію росіян обійняти посаду “заступника голови сільської ради” села Широкине. Він, за словами слідчих, брав безпосередню участь в організації та проведенні псевдореферендуму й публічно закликав односельців голосувати.
 
У Каховському районі 34-річний чоловік прийняв пропозицію росіян обійняти посаду “голови селищної ради” у селі Малокаховка та закликав односельців голосувати на псевдореферендумі за входження Херсонщини до складу Росії.
 
Ілюстраційне зображення. Фото: aa.com.tr

Також у нещодавно деокупованому селищі міського типу Архангельське у квартирі двоповерхового будинку поліцейські виявили мертвою господарку зі слідами насильницької смерті. Обставини злочину ще встановлюють.

Зафіксували й декілька фактів, коли мешканці окупованого Криму їхали “працювати” на окуповану Херсонщину. Так, відомо про мешканця Євпаторії та ще одного кримчанина: перший став так званим “начальником Білозерського відділу поліції”, а другий – його “заступником”. 

За словами заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, нині українські військові деокупували на Херсонщині понад шість десятків населених пунктів, а саме 6 у Херсонському та 61 у Бериславському районах. 

Водночас Тимошенко каже, що кількість задокументованих воєнних злочинів росіян у регіоні перевалила за сотню. 

Нагадаємо, що за місяць на деокупованих територіях Харківщини знайшли 530 тіл цивільних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter