Від Мін’юсту вимагають усунути грубі порушення прав засуджених у Бердянській колонії

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора вимагає від Міністерства юстиції України усунути грубі порушення прав засуджених у Бердянській виправній колонії №77.

Про це на сторінці у фейсбуку повідомив заступник начальника департаменту і Департаменту нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації відомства Олександр Федорук.

Фото: з відкритих джерел

У березні поточного року прокуратура разом з медиками та іншими спеціалістами провела перевірку в Бердянській виправній колонії. Вона виявила численні порушення, наприклад в’язнів не оглядали та їм не надавали допомогу лікарі, а медичні працівники установи не фіксували тілесних ушкоджень засуджених.

Порушує адміністрація й право в’язнів на приватність та особистий простір, адже нераціонально використовує площу в житлових приміщеннях. На це неодноразово звертали увагу в доповідях Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

“Допускається безпідставне призначення старшими днювальними та головами ради колективу засуджених осіб негативної спрямованості з багатьма стягненнями, які можуть здійснювати тиск на інших засуджених. Порушуються права засуджених на оплату та охорону праці, що часто призводить до їхньої експлуатації”, – розповідає Федорук.

Перевірка виявила й порушення під час застосування до в’язнів дисциплінарних стягнень, адже відповідальні за це посадовці не повністю враховують усі  обставини. Недосконалою назвали фахівці й практику щодо умовно-дострокового звільнення. Адміністрація безпідставно відмовляє в цьому та підходить до розгляду матеріалів таких клопотань формально, що призводить до того, що засуджені самі змушені звертатися до суду.

Окрім негайного усунення виявлених порушень правоохоронці вимагають також притягнути до відповідальності службових осіб, які їх допустили.

Нагадаємо, що правозахисники неодноразово називали Бердянську колонію одним з найжорсткіших закладів пенітенціарної системи в Україні. У 2015 році там жорстоко побили дванадцятьох новоприбулих засуджених. Вони не отримали медичної допомоги, а співробітники колонії тиснули на них.

У 2019 році в’язні за вказівкою когось із адміністрації зґвалтували там 23-річного ветерана АТО. Хлопця посадили до установи за статтею про незаконне позбавлення волі: за словами правозахисників, під час служби він затримав на сході країни чоловіка, який нібито був сепаратистом. 

Ситуація в колонії привернула увагу журналістів, які зняли про установу документальну стрічку, що зібрала вже понад мільйон переглядів. 

Фотографія обкладинки: Правозахисна група “Січ”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter