Від 10 до 13 років в’язниці отримали троє мешканців Донеччини та Луганщини, які воювали проти України

Дата: 09 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Трьох мешканців Донецької та Луганської областей суд визнав винними в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України, держзраді, а також участі в терористичний організації та незаконних збройних формуваннях. За ґратами вони проведуть від 10 до 13 років. 

Про це розповіли в СБУ. 

Фото: СБУ

Одним з підозрюваних став колишній навідник незаконного збройного формування “СССР Брянка”, що входить до складу 2 армійського корпусу РФ.

Інший – був розвідником-гранатометником у так званій “4 окремій мотострілецькій бригаді” бойовиків-еленерівців.

“Обидва з великокаліберної стрілецької зброї та бронетехніки обстрілювали позиції українських військ на Луганському напрямку”, – кажуть слідчі. 

Ще одним бойовиком виявився мешканець Краматорська, який у 2014 році приєднався до російських бойовиків і воював проти сил АТО.

За цей час він перебував у лавах “Сотні Чегевари”, “1 Слов’янської бригади” і групи “Купол”. У їхньому складі штурмував Волноваху, Марʼїнку, а також обстрілював позиції ЗСУ в Запорізькій області.

Нагадаємо, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване тим, що Україна в судах переслідує власних громадян – членів озброєних груп, пов’язаних з Росією. 

Річ у тім, що судове переслідування комбатантів лише за участь у бойових діях заборонено міжнародним гуманітарним правом. Судити можуть тільки за скоєння міжнародних злочинів.

Українські ж правозахисники критикували практику засудження примусово мобілізованих з окупованих територій, які є жертвами воєнного злочину, але на практиці стають фігурантами кримінальних проваджень.

Чоловіків, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за державну зраду. Міжнародне гуманітарне право цього не забороняє.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter