Ветерани кримськотатарського національного руху знову домагаються зустрічі з Аксеновим

Дата: 09 Липня 2020
A+ A- Підписатися

9 липня близько 30 ветеранів кримськотатарського національного руху та батьки політв’язнів прийшли до будівлі так званого “уряду Криму” в Сімферополі. Вони вимагають припинення репресій та зустрічі з так званим “головою Криму” Сергієм Аксеновим, який зробив допис у мережі Facebook, що виправдовує незаконні затримання громадян України за звинуваченням в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”. 

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

“Хочемо вимагати, щоб він вийшов. Якщо він перебуває за межами Сімферополя, ми готові чекати протягом години”, – сказав один з учасників.

У своєму дописі Сергій Аксенов назвав затримання мусульман у справі “Хізб ут-Тахрір” “боротьбою з тероризмом і екстремізмом”.

До ветеранів вийшов так званий “очільник російського Державного комітету в справах міжнаціональних відносин Криму” Альберт Кангієв. Він повідомив, що Аксенов до учасників мирного зібрання не вийде. 

“Діє закон. Він не дозволяє так стояти. У нас коронавірус, і закон обмежує масові зібрання. Ви не маєте тут стояти так, як зараз стоїте”, – сказав Кангієв. 

Як відомо, паралельно в Раді міністрів Криму розпочалася нарада щодо будівельної сфери, де присутній Аксенов.

Нагадаємо, на світанку 7 липня російські силовики провели обшуки в помешканнях кримських татар в Алуштинському, Бахчисарайському, Сімферопольському, Красногвардійському районах АРК. Після обшуків ФСБ затримала Зекір’ю Муратова, Еміля Зіядінова, Ісмета Ібрагімова, Аліма Суф’янова, Сейрана Хайретдінова, Олександра Сізікова, Вадима Бектемірова через підозру в організації та участі в легальному в Україні, але забороненому в Росії об’єднанні “Хізб ут-Тахрір”.

МЗС України засудило ранкові обшуки в будинках кримських татар і закликало міжнародну спільноту “продовжувати активно виступати на захист прав і свобод жителів Кримського півострова і посилювати тиск на Росію з метою припинення порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму”.
 
Окрім того, стурбованість також висловило Посольство США в Україні.

“Ми глибоко стурбовані повідомленнями про обшуки й затримання кримських татар сьогодні вранці. Росія не має права переслідувати й затримувати українців на українській землі. Росія повинна звільнити всіх українських політичних в’язнів. Крим – це Україна”, – йдеться в повідомленні посольства у фейсбуці.

Низка українських правозахисних організацій назвала затримання незаконними й висунула до Російської Федерації низку вимог. Серед них – звільнення затриманих громадян України. 

Загалом після затримань громадян України 7 липня список українських політичних в’язнів, які незаконно утримуються в Російській Федерації та окупованому нею Криму, зріс із 94 осіб до щонайменше 101. 77 політв’язнів зі ста – кримські татари.

Фото: Кримська солідарність 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter