Ветеран ЗСУ з інвалідністю допомагає незрячим побратимам вчитися пересуватися містом та самостійно вести побут

Дата: 14 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Ветеран російсько-української війни Олександр Терещенко з Миколаєва разом з однодумцями допомагає незрячим ветеранам та ветеранкам орієнтуватись у просторі й давати собі раду в побуті. 

Про це розповідає Укрінформ. 

Фото: з архіву Олександра Терещенка, наданого Укрінформу

Навчання проходить у межах проєкту “Життя після війни”, що Терещенко започаткував із Національною асамблеєю людей з інвалідністю, Благодійним фондом “Побачимо перемогу” та громадським об’єднанням людей з інвалідністю із зору “Сучасний погляд”. 

Програма передбачає як індивідуальні, так і колективні заняття за принципом “рівний – рівному”, бо 75% тренерів мають або часткову, або повну втрату зору. Групу незрячих та тренерів збирають разом у реабілітаційному центрі, де вони спершу опановують “білу тростину”, а потім мобільні застосунки для легшого пересування містом та самостійного ведення побуту.  

Фото: з архіву Олександра Терещенка, наданого Укрінформу

Наступним кроком стає перевірка в місті на практиці нових знань, а надалі тренери їдуть додому до учасників навчання, де допомагають відпрацювати різні маршрути вулицею або допомагають в інших питаннях. 

У межах проєкту відбулося вже сім зборів, учасниками яких стали близько 40 ветеранів та ветеранок з інвалідністю. 

Нагадаємо, що за два роки кількість людей з інвалідністю в Україні зросла на 10%. На цьому тлі парламент закликають оновити законопроєкт про забезпечення прав людей з інвалідністю. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter