Верховний суд Росії залишив вирок Карпюку і Клиху в силі

Дата: 26 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Верховний суд Російської Федерації залишив в силі вирок українцям Миколі Карпюку та Станіславу Клиху, які були засуджені у Грозному до 22,5 і 20 років позбавлення волі за звинуваченням у вбивствах російських солдатів під час війни в Чечні.

Про це повідомляє Медіазона.

Адвокат Ілля Новіков зазначив, що вступ вироку в силу відкриває нові можливості для переговорів про обмін Клиха і Карпюка.

“Ми знаємо, що це можливо, що це буває”, – адвокат намагається не втрачати оптимізму.

Присутня на суді народний депутат України Надія Савченко виголосила перед камерами невелику промову про політв’язнів.

Як відомо, сьогодні з 10 ранку у Верховному суді РФ розглядали апеляцію на вирок українцям Карпюку та Клиху, незаконно засудженим у Грозному за нібито участь у чеченській війні.

В’язні брали участь судовому засіданні в Москві через відеозв’язок із  СІЗО “Грозний-1”.

Під час виступів вони заявили, що стали жертвами провокації російських спецслужб, і не сподіваються на об’єктивний розгляд справи російськими судовими органами.

Клих підкреслив, що справа сфабрикована, і їх утримують ФСБ і ГРУ, можливо, з метою отримання викупу.

Адвокат надав документальні докази того, що Клих наприкінці 1994 – на початку 1995 року перебував у Києві і здавав сесію у виші. Також це алібі було підкріплено декількома свідками.

Крім того, сторона захисту підкреслювала, що підсудних жорстоко катували під час слідства, і під тортурами обвинувачені оговорили себе.

Нагадаємо, у травні 2016 року Станіслава Клиха та Миколу Карпюка Верховний суд Чечні засудив на 20 і 22,5 роки ув’язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і піддалися тортурам під час слідства. 

Правозахисний центр “Меморіал”, який проаналізував матеріали справи Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. “Меморіал” визнав Клиха і Карпюка політв’язнями.

За даними українських правозахисників, після звільнення Надії Савченко, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенко в Росії продовжують утримувати за ґратами щонайменше 29 українців. Із них 15 – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter