Верховний Суд дозволив звільнити одіозного голову суду Бабенка

Дата: 26 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Верховний Суд не підтримав скаргу голови Апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка, який оскаржував рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів про своє звільнення за неетичні висловлювання. 

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини із зали Верховного Суду.

“Суд вирішив Володимиру Бабенку у задоволенні адміністративного позову до ВККС про визнання незаконним та скасування рішення відмовити повністю. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не буде подано”, — зачитала резолютивну частину рішення головуюча суддя Ірина Желтобрюх

Позивач може оскаржити рішення Верховного Суду до Великої палати цього суду протягом 30 днів з дня складення повного тексту судового рішення. Повний текст рішення буде готовий 2 травня. 

Вища рада правосуддя повідомила суд, що відеозапис брифінгу за участі Володимира Бабенка у матеріалах дисциплінарної справи не відтворюється. Окрім цього, голова Апеляційного суду Черкаської області надіслав дві заяви, у яких він не погоджується із фактами, що випливають із відеодоказів. Сам Володимир Бабенко на засідання не з’явився. Його інтереси представляв адвокат Володимир Іоненко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Кінець прийде”, або Як одіозний суддя Бабенко з Черкас оскаржує рішення про своє звільнення

Суд залучив до справи головного спеціаліста відділу інформатизації та захисту інформації Верховного Суду Петра Вишнівського. Він допоміг на засіданні процесуально зафіксувати відео в інтернеті, на яких зафіксовані неетичні висловлювання Володимира Бабенка. Суд в інтернеті переглянув брифінг в Апеляційному суді Черкаської області 30 березня 2015 році та виступ Володимира Бабенка на ХІІІ з’їзді суддів України у листопаді 2015 року. 

Нагадаємо, 2015 року суддя Сергій Бондаренко заявив, що суддя Володимир Бабенко вимагав від нього ухвалити неправосудне рішення у справі за позовом підприємства Дмитра Фірташа ПАТ “Азот” проти вчительки Оксани Яшан. Підприємство намагалось виселити вчительку з приміщення.

Суддя записав розмову з головою суду. Володимир Бабенко спростовував звинувачення у тиску на суддю, назвавши аудіозапис нарізкою. Він також заявляв, що спілкується із Сергієм Бондаренко лише на нарадах суддів, а не у своєму кабінеті. Експертиза МВС визнала, що голос на записі належить голові суду. Вона також встановила відсутність втручань у запис.

ВККС не враховувала у дисципілнарному провадженні аудіозапис про втручання в роботу Сергія Бондаренка, бо “збіг строк провадження за такою скаргою”. А відтак Верховний Суд не досліджував цей аудіозапис. 

Після рішення на користь вчительки суддя зазнав систематичного тиску та втручання в його роботу.

У нього забрали помічника, не призначали нового, не реєстрували доповідні та заяви. Адміністрація суду також перешкоджала роботі судді з тим, щоб учасники судових процесів скаржились на суддю до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Суддя пережив підпал машини й чатування невідомих під його квартирою.

У жовтні 2017 року начальник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк розповів про саботаж кримінальної справи стосовно Володимира Бабенка.

Слідчі планували інкримінувати йому порушення ст. 191 КК (“Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”) через його участь у відчуженні приміщення Апеляційного суду Черкаської області та ст. 364 КК (“Зловживання владою або службовим становищем”).

З хронологією подій довкола конфліктної ситуації в Апеляційному суді Черкаської області можна ознайомитись за цим посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter