Верховний Суд оскаржив судову реформу в Конституційному

Дата: 03 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Верховний Суд просить Конституційний Суд визнати неконституційними ліквідацію вищих спеціалізованих судів та конкурсний відбір суддів.

Відповідне рішення прийняв пленум Верховного Суду в понеділок, передають “Українські новини”.

У своєму поданні пленум просить КС визнати неконституційними положення нової редакції закону “Про судоустрій і статус суддів”, згідно з якими вищі спецсуди і діючий Верховний Суд ліквідуються і замість них створюється новий Верховний Суд з 5 касаційними палатами.

Голова Верховного Суду Ярослав Романюк вважає, що в цій ситуації була порушена процедура ліквідації судів.

“Повноваження щодо ліквідації судів віднесені до повноважень президента України. Але рішення про ліквідацію Верховного Суду і вищих спецсудів чомусь прийняв інший орган – Верховна Рада”, – сказав він.

Пленум також вважає неконституційним конкурсний відбір суддів у новий Верховний Суд.

Крім того, на думку членів пленуму, порушує Конституцію запровадження конкурсного відбору для суддів, у яких закінчився 5-річний термін повноважень.

Також пленум вважає, що судова реформа, яка набула чинності, впроваджує нерівність серед суддів, а саме: судді, які пройшли конкурсний відбір і кваліфікаційне оцінювання, будуть отримувати набагато вищу заробітну плату, ніж судді, які ще не пройшли ці процедури.

“Закон прийнятий на емоціях, закон прийнятий ситуативно”, – заявив Романюк.

Він вважає, що закон “Про судоустрій і статус суддів” прийнятий у результаті політичних домовленостей.

Звернення в КС підтримала також глава Ради суддів Валентина Симоненко.

У свою чергу голова Верховного Суду Ярослав Романюк заявив, що братиме участь у конкурсі до нового складу Верховного Суду. Він не бачить в своєму намірі протиріччя з ініційованим ним же поданням до Конституційного Суду щодо визнання неконституційним конкурсного відбору до нового складу Верховного Суду.

Нагадаємо, 30 вересня набули чинності конституційні зміни в частині правосуддя і новий закон “Про судоустрій і статус суддів”.

Згідно з ними, вищі спецсуди ліквідуються і створюється новий Верховний Суд як єдиний суд касаційної інстанції.

Усі 200 суддів нового Верховного Суду мають бути відібрані на конкурсі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter