Верховна Рада дозволила пацієнтам оскаржувати примусову психіатричну допомогу

Дата: 14 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Верховна Рада дозволила особам, які потребують примусової психіатричної допомоги, звертатися із заявою про заміну або припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відповідний законопроект “Про внесення змін до законодавчих актів щодо надання психіатричної допомоги” в другому читанні підтримав 231 народний депутат на пленарному засіданні парламенту у вівторок.

Згідно з цим документом вносяться зміни до Кримінального кодексу, Кримінально-процесуального кодексу, а також до закону “Про психіатричну допомогу”.

Крім того, в законодавстві, яке стосується психіатричного обстеження, визначення діагнозу, а також лікування, в тих випадках, де необхідна згода пацієнта, згода обов’язково має бути письмовою.

Раніше Інтерфакс повідомляв, що Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги наприкінці 2016 року.

У пояснювальній записці до законодавчої ініціативи автори вказували, що норми чинного українського законодавства про надання психіатричної допомоги потребують принципових змін із метою приведення у відповідність з міжнародними нормами і європейською практикою. Зокрема, це стосується положень про обмеження свободи осіб, які мають психічні розлади.

Як повідомлялося раніше, три чверті українців не мають доступу до кваліфікованої допомоги в сфері психічного здоров’я. Проблеми ж із психічним здоров’ям посідають друге місце серед причин інвалідності в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter