Верховний Суд так і не звільнив одного зі своїх голів, у якого є російський паспорт, – ЦПК

Дата: 03 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Під час таємного голосування Верховний Суд так і не звільнив голову Касаційного господарського суду (КГС) Верховного Суду Богдана Львова, який має російське громадянство. 

Про це інформує Центр протидії корупції в телеграмі. 

“Львова не звільнили з посади голови КГС. Щойно Касаційний господарський суд ВС визначив свою долю, поставивши остаточно хрест на своїй репутації. Це було голосування, яким вони себе самовизначили і яким кинули тінь на весь Верховний Суд”, – мовиться в повідомленні.

Повідомляється, що в голосуванні взяли участь 39 осіб із 40 присутніх. За звільнення проголосувала 21 людина, проте для рішення потрібен був ще один голос (оскільки рішення вважається ухваленим, коли голосує більшість тих, хто працює, а це 43 особи)”.

Крім того, як повідомив голова правління Фундації DEJURE, доктор юридичних наук Михайло Жернаков, співробітники Верховного Суду протягом пів години перешкоджали журналістській діяльності й не пропускали журналістів та громадськість на збори.

ZMINA надіслала Суду запит щодо перешкоджання роботі журналістів. 

У своїй відповіді Верховний Суд вказав на ухвалене Положення про збори суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 5 жовтня 2020 року №10. 

Начальниця відділу зовнішніх комунікацій Ольга Прокопенко з посиланням на пунктом 4.5 Положення запевняє, що збори суддів КГС BC проводяться відкрито. За рішенням зборів деякі питання порядку денного можуть вирішуватися в закритому режимі. Також у виняткових випадках за умови відповідного обґрунтування представники ЗМІ та запрошені особи можуть бути обмежені у присутності на зборах за рішенням зборів суддів, йдеться у відповіді Верховного Суду. При цьому вона наголосила, що представникам ЗМІ необхідно попередньо акредитуватися. 

Ольга Прокопенко повідомила, що перед початком зборів суддів заяви представників низки медіа про участь у цих зборах передали головуючому на зборах судді для розгляду. Представників ЗМІ зайшли до приміщення до вирішення зборами суддів питання щодо режиму проведення та запрошення на них медіа й громадськості.

Розслідування проєкту “Схеми” виявило, що Богдан Львов отримав громадянство РФ ще 1999 року в Москві, на той момент уже працюючи суддею в Україні, а у 2012 році він оновив російський паспорт, після досягнення 45-річчя. Його дружина, яка народилася в Москві, також має громадянство РФ. 

Наступного дня після публікації розслідування Богдан Львов поскаржився на журналістів до ДБР та СБУ. Водночас він визнав, що офіційні органи РФ обліковують дані про його російське громадянство, але стверджує, що ці записи були зроблені для його дискредитації.

26 вересня суддя заявив, що розслідування “Схем” – це фейк.

3 жовтня Служба безпеки України підтвердила наявність російського паспорта в голови Касаційного господарського суду Верховного Суду України. 

Встановлено, що 2012 року Львов Богдан Юрійович (дата народження 28 вересня 1967 року, місце народження – місто Запоріжжя) отримав паспорт громадянина РФ № 4512799636 замість російського паспорта від 1999-го, який втратив чинність.

Також Львов, за даними податкового реєстру РФ, отримав податковий номер 774319527956, який міститься в реєстрі угод щодо нерухомого майна Росії, стосовно квартири за адресою: 125565, Росія, Москва, вул. Ленінградське шосе, 88.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter