Верховний суд Росії залишив вирок у ялтинській справі “Хізб ут-Тахрір” без змін

Дата: 27 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд Росії повністю відмовив у задоволенні касаційної скарги адвоката і підсудних у ялтинській справі “Хізб ут-Тахрір”. 

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Едема Семедляєва та “Amnesty International Росія”.

Директорка правозахисної організації “Amnesty International Росія” Наталя Звягіна заявила, що це рішення суду демонструє, з яким презирством Росія ставиться до верховенства права, міжнародних зобов’язань щодо прав людини, та багато каже про бажання викорінити інакомислення в тимчасово окупованому Криму. 

“Еміра-Усеїна Куку та інших в’язнів, які проходили з ним в одній справі, засудили до тривалого тюремного ув’язнення на підставі сфабрикованих звинувачень і за явного порушення міжнародного гуманітарного права, яке забороняє застосування законодавства держави-окупанта на окупованій території. Їх звинувачують у членстві в організації, забороненої в Росії, але не в Україні. Крім того, це передбачуване членство навіть не доведено, як і інші злочини, в яких їх звинувачують”, – підкреслила правозахисниця.

Негайно і беззастережно звільнити Еміра-Усейна Куку та усіх затриманих і засуджених в Криму з порушенням міжнародного права закликав Росію Європейський Союз.

Як відомо, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 12 листопада 2019 року засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Згідно з рішенням суду, Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років. 25 червня 2020 року Військовий апеляційний суд міста Власіха Московської області (Росія) лишив вирок чинним

Міністерство закордонних справ України назвало вирок російського суду ганебним та висловило протест проти нього.

Обвинувачених у цій справі окупаційна влада затримала в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Раніше правозахисники пояснили, як Росія фальсифікувала ялтинську справу “Хізб ут-Тахрір”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter