Верховний суд РФ у березні розгляне касаційну скаргу в справі Максима Буткевича

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Верховний суд РФ у березні поточного року почне розглядати скаргу в справі полоненого правозахисника і військовослужбовця Збройних сил України Максима Буткевича. 

Про це розповів адвокат Леонід Соловйов, повідомляє ZMINA. 

Максим Буткевич у полоні

Розгляд почнуть 13 березня. 

Торік у серпні в Москві перший апеляційний суд загальної юрисдикції розглянув апеляцію на “вирок” Буткевичу, якого російські бойовики на окупованій Луганщині відправили на 13 років до колонії суворого режиму. Апеляційний суд залишив “вирок” чинним, втім вирішив зарахувати до терміну ув’язнення фактичний час тримання під вартою, тобто з 19 серпня 2022 року.

Росіяни звинуватили правозахисника в тому, що він поранив двох жінок у Сєвєродонецьку, вистріливши з гранатомета в під’їзд житлового будинку. ZMINA детально розповідала про те, чому Буткевич не причетний до цього. 

Нагадаємо, що Максим Буткевич понад 20 років присвятив правозахисній діяльності. Був співзасновником та координатором проєкту “Без кордонів”. Протягом багатьох років виступав одним з організаторів та модератором показів і подій міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Входив до Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України.

Буткевич виступав з лекціями про права людини, мову ворожнечі для журналістів, активістів, працівників МВС та владних структур в Україні та в інших країнах на запрошення. Працював в офісі Управління Верховного комісара в справах біженців ООН в Україні.

Правозахисник вступив до лав ЗСУ в березні 2022 року, до російського полону потрапив у червні 2022-го.

Його батько Олександр Буткевич одразу казав, що Росія збирається влаштувати показове судилище над сином. Буткевича під час фейкового процесу називали “нацистом” і приписали йому слова журналіста видання “Український тиждень” Богдана Буткевича, сказані 2014 року, про те, що на Донбасі “півтора мільйона зайвих людей”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter