Верховний Суд почав розгляд скарги Мангера на ТСК у справах нападів на активістів

Дата: 26 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Верховний Суд України 26 серпня почав розгляд скарги фігуранта справи про вбивство Катерини Гандзюк Владислава Мангера на постанову Верховної Ради, якою та затвердила звіт парламентської тимчасової слідчої комісії в справах про напади на активістів.

Про це суд повідомив на своїй сторінці у фейсбуці, пояснивши, що позивач вважає цю постанову спробою політичного тиску.

КАС ВС розпочав розгляд позову про оскарження постанови ВРУ щодо попереднього звіту ТСК, яка контролює розслідування…

Опубліковано Верховний Суд Середа, 26 серпня 2020 р.

Як зазначається, на засіданні Верховний Суд постановив витребувати протоколи голосування ТСК і проаналізувати їх на наступному засіданні, 30 вересня.

В ініціативі “Хто замовив Катю Гандзюк?” зі свого боку висловили припущення, що в такий спосіб представники Владислава Мангера готуються до позову до Європейського суду з прав людини.

“Адвокати Мангера в ситуації процесуального програшу, коли в слідства та прокуратури досить аргументів не на користь їхнього підзахисного, викидають останню карту на стіл під назвою “політичне переслідування”. Даний позов – це спроба нав’язати цю версію і зробити Мангера жертвою політичного переслідування з боку всіх фракцій Верховної Ради, зокрема з боку фракції, яка представляє партію, від якої Мангер став головою Херсонської облради, – “Батьківщина”, – зазначив у коментарі виданню ZMINA представник ініціативи, голова правління ГО “Правозахисна ініціатива” Богдан Чумак.

Водночас, за його словами, ТСК не може втручатись у роботу органів державної влади, оскільки профільний закон передбачає для неї виключно дорадчу функцію.

“Стаття 22 Закону “Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України” чорним по білому встановлює: “Висновки і пропозиції слідчої комісії не є вирішальними для органів, які здійснюють кримінальне провадження”. Отже, ТСК не може своїм звітом “втручатись у діяльність судових і правоохоронних органів України”, – каже Чумак. 

Звіт Тимчасової слідчої комісії щодо розслідувань нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів у 2017–2018 роках парламент затвердив 17 червня цього року. За словами членів комісії, розслідування справи Катерини Гандзюк після певних успіхів фактично зупинилося. Також вони розкритикували перебіг розслідувань деяких інших резонансних справ, зокрема щодо Сергія Стерненка та судді Гольник.  

Відомо, що активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня 2019-го п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

27 квітня 2020-го СБУ заявила про завершення досудового розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Катерину Гандзюк. Ті свою провину відкидають.

Нещодавно стало відомо, що Мангер, ймовірно, погрожував свідкам у справі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter