“Верховний суд Криму” залишив під вартою фігуранта “справи Хізб ут-Тахрір”

Дата: 30 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Сімферополі підконтрольний РФ “Верховний суд Криму” відхилив апеляційну скаргу фахівця з арабської мови Ісмета Ібрагімова, який є фігурантом “справи Хізб ут-Тахрір”. Чоловіка залишили під вартою до 2 березня 2021 року.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність“.

Фото: “Кримська солідарність”

Адвокат Ібрагімова Айдер Азаматов розповів, що його підзахисний просив про застосування щодо нього IV Женевської конвенції, оскільки він громадянин України. Також захист просив визнати постанову суду першої інстанції незаконною і необґрунтованою.

У нього троє малолітніх дітей, він є єдиним годувальником сім’ї. Але найголовніший аргумент захисту полягає в тому, що Ісмет Ібрагімов не є злочинцем і немає ніяких доказів його провини в скоєнні цього злочину. Також Ісмет додав те, що на превеликий жаль, державні обвинувачі, як сьогодні, так і в минулих процесах, висловлюють одну й ту ж позицію без якихось обґрунтувань“, – сказав адвокат.

Захисник Ісмета Ібрагімова розповів, що вже призначене попереднє слухання у російському Південному окружному військовому суді на 3 лютого 2021 року.

Нещодавно його перевели в спецблок – без пояснення будь-яких причин. Просто сказали, що в спецблоці сидить людина за тяжкою статтею. І з’явилася необхідність перевести туди Ісмета. При цьому він сказав, що за пів року з боку СІЗО не було жодного зауваження, не було ніяких порушень. Тобто, просто хтось захотів, щоб він сидів із людиною за тяжкою статтею“, – зазначив Азаматов.

Нагадаємо, що 7 липня 2020 року російські силовики провели обшуки в помешканнях кримських татар в Алуштинському, Бахчисарайському, Сімферопольському, Красногвардійському районах АРК. Після обшуків ФСБ затримала Зекір’ю МуратоваЕміля ЗіядіноваІсмета ІбрагімоваАліма Суф’яноваСейрана ХайретдіноваОлександра СізіковаВадима Бектемірова через підозру в організації та участі в легальному в Україні, але забороненому в Росії об’єднанні “Хізб ут-Тахрір”.

У російській спецслужбі кажуть, що в помешканнях громадян України вилучили “значну кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріалів “Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі”, засобів зв’язку, електронних носіїв інформації, які вони використовували, ведучи терористичну діяльність”. Свідки обшуків, своєю чергою, заявляють, що силовики під час слідчих дій підкидали невідому літературу.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter