Верховного комісара ООН з прав людини уповноважили створити новий мандат щодо Білорусі

Дата: 24 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Рада ООН з прав людини на 46-й сесії ухвалила резолюцію щодо ситуації з правами людини в Білорусі, яка стосується періоду напередодні президентських виборів 2020 року та після їхнього проведення. Резолюція, зокрема, уповноважила Верховного комісара ООН з прав людини започаткувати новий мандат з документування порушень прав людини в Білорусі.  

Резолюцію опублікували на сайті ООН.

Фото: ООН
Документ ухвалили двома десятками голосів, а проти виступили Російська Федерація, Китай, Куба, Еритрея, Філіппіни та Венесуела. Автори резолюції засуджують довільні затримання та арешти, зокрема опозиціонерів, журналістів та правозахисників у Білорусі. Вони висловлюють стурбованість і у зв’язку з повідомленнями про численні тортури, насильницькі зникнення, викрадення, вбивства, довільні затримання, арешти, акти сексуального і ґендерного насильства, порушення свободи слова та мирних зібрань.

Окремо згадують напади, тиск і залякування журналістів, блокування роботи незалежних медіа, зокрема міжнародних. Особливу стурбованість висловили щодо повідомлень про нелюдське поводження з боку силовиків та в місцях несвободи, що потребує невідкладного і незалежного розслідування. 

У резолюції міститься прохання до Верховного комісара ООН з прав людини розпочати моніторинг ситуації з правами людини в Білорусі, зокрема детально вивчити всі повідомлення про порушення прав людини з 1 травня 2020 року.

Мандат також передбачає можливість надавати загальні рекомендації для посилення дотримання прав людини в країні та рекомендації з притягнення до правосуддя. Крім того, передбачається взаємодія мандатарія з білоруською владою, представниками громадянського суспільства та міжнародних організацій.

Про підсумки моніторингу стане відомо на 49-й сесії ООН, коли презентують всеосяжний письмовий звіт.

Правозахисники, які виступають за міжнародне розслідування подій у Білорусі, нещодавно привітали рішення Ради ООН з прав людини та закликали світ допомогти покарати винних за порушення прав людини в країні.

Нагадаємо, що нещодавно Канада, США та 17 країн Європейського Союзу підтримали створення міжнародної платформи для документування порушень прав людини в Білорусі.

Правозахисники, які входять до платформи, вже випустили три доповіді про масові тортури, які трапилися в перші дні білоруських протестів, і про умови утримання та поводження із затриманими. Окремо розповіли й про те, як силовики поводились із затриманими жінками, багато з яких розповідали про погрози зґвалтуванням, приниження та побиття прямо в автозаках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter