Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт про громадські об’єднання

Дата: 14 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала законопроєкт “Про громадські об’єднання” № 8084 за основу. За це рішення проголосували 283 народних депутатів.

Про це у коментарі виданню ZMINA повідомив керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба.

Максим Лациба. Фото: РПР

“Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, який вносить зміни в закон “Про громадські об’єднання” № 8084. Він розроблявся спільно Мін’юстом та громадськими організаціями. Загалом носить позитивний характер і пропонує низку позитивних змін для громадських організацій”, – зазначив Лациба.

Одним із позитивних нововведень є можливість здійснювати первинну реєстрацію громадських організацій через додаток “Дія”.

“Громадяни зможуть обрати варіанти формулювань мети, завдань, структури, діяльності тощо. Буде такий собі конструктор статуту. І далі реєстрація триватиме протягом одного дня”, – розповідає Максим Лациба.

Другою зміною є розширення місць реєстрації громадських організацій. Зараз це здійснюють лише органи юстиції, а у майбутньому цим займатимуться також і реєстратори ЦНАПу. Експерт прогнозує, що через це кількість реєстрацій загалом збільшиться.

“Також позитив у тому, що забираються недоцільні реєстраційні дії. Наприклад, зараз є обов’язковою реєстрація символіки громадської організації, вона скасовується”, – додає він.

Законопроєкт містить і дискусійні норми, які, на думку Лациби, варто доопрацювати.

“Пропонується встановлювати певні внутрішні процедури роботи громадських організацій. Це ті питання, які, на цей час, належать до компетенцій Зборів організації і Статуту організації. Тобто організація сама визначає всередині як ухвалюються рішення, скільки голосів треба для ухвалення рішення.

Зараз пропонується на рівні закону визначати порядок ухвалення рішень громадською організацією. Як на мене, це ми вже залазимо у самоврядність самої організації. І тут треба цю позицію відкоригувати і залишити внутрішні питання організації на розгляд самої організації”, – переконаний керівник програм.

Нагадаємо, що у серпні активісти заявляли, що в законопроєкті “Про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності й державної реєстрації громадських організацій” є норма, запровадження якої фактично унеможливить діяльність великих ГО.

Йшлося про те, що автори проєкту закону розкритикували пропозицію доповнити Закон “Про громадські об’єднання” новою статтею 11-1, частиною першою якої пропонується встановити вимоги щодо кворуму вищого органу управління ГО в розмірі не менш ніж половина членів/членкинь організації.

На думку активістів, це унеможливить управління великими ГО, зокрема такими, як ФРІ. 

Читайте також: Зміни до закону про громадські організації: які сюрпризи підготував Мін’юст?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter