Позбавлення мандата Медведчука та ще чотирьох нардепів – лише початок очищення парламенту – Стефанчук

Дата: 14 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Голова українського парламенту Руслан Стефанчук заявив, що “очищення” Верховної Ради не завершиться голосуванням за позбавлення депутатських мандатів Медведчука та ще чотирьох політиків, яких позбавили українського громадянства. 

Про це політик написав на своїй сторінці у соцмережах.

Результати голосування за позбавлення мандатів п’ятьох українських депутатів. Фото: телеграм-канал Ярослава Железняка

“Те, що цих, так би мовити, “нардепів” позбавили мандатів відповідно до законодавства, — вкрай важливо, бо такі рішення не оскаржити! І на цих голосуваннях очищення українського парламенту не завершиться”, – зазначив Стефанчук.

Він наголосив, що парламентарі позбавили мандатів народних депутатів у абсолютно законний спосіб.

Раніше стало відомо, що під час засідання 13 січня Верховна Рада проголосувала за дострокове припинення повноважень народних депутатів Андрія Деркача, Віктора Медведчука, Тараса Козака та Рената Кузьміна.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Крім цього депутати задовольнили заяву ще одного нардепа – Андрія Аксьонова – про добровільну відмову від мандату. На момент обрання нардепом Аксьонов мав російський паспорт. Він був мером міста Добропілля, представником партії “Порядок”, переміг на довиборах до парламенту в 50-му окрузі на Донеччині, які відбулися 28 березня 2021 року.

За словами Железняка, при розгляді питання щодо позбавлення мандата нардепів не обійшлося без скандалу.

“Спочатку 40-к хвилин була дискусія, коли ставити у порядок денний питання позбавлення мандатів 5-ти депутатів. Пропозиція коаліції була: розглядати в кінці порядку денного (тому що у них ні на що б голосів не вистачило), пропозиція інших фракцій та груп:  почати день з позбавлення мандатів цих депутатів”, – написав Железняк.

Після трьох голосувань та блокування трибуни перемогла друга пропозиція – одразу ставити позбавлення депутатів мандатів.

Результати голосування були такими:

  • Віктор Медведчук – 320 за;
  • Тарас Козак – 317 за;
  • Андрій Деркач – 314 за;
  • Рінат Кузьмін – 319 за;
  • Андрій Аксьонов – 294 за.

Медведчук, Козак і Кузьмін входили до забороненої фракції ОПзЖ. Нардеп Деркач — позафракційний.

Козак виїхав за кордон ще до початку повномасштабного вторгнення. Медведчука затримали та згодом передали РФ в обмін на українських військовополонених. Кузьмін у жовтні отримав підозру. Деркач теж має підозру в держзраді та оголошений у розшук.

Раніше ZMINA повідомляла, що Окружний адмінсуд Києва на початку жовтня відкрив провадження за позовом Мін’юсту про заборону громадської організації Віктора Медведчука “Український вибір — право народу”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter