Верховна Рада повторно ухвалила закон про адмінпроцедуру, врахувавши зауваження президента

Дата: 17 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт “Про адміністративну процедуру” (№3475 ), який серед іншого запроваджує правила спілкування громадянина з посадовцями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Як повідомляє портал Верховної Ради, 17 лютого законопроєкт підтримали 294 народних депутати.

Фото: “Громадське”

Перший раз цей законопроєкт парламент ухвалив 17 листопада 2021 року, але 11 грудня 2021 року президент України наклав на нього вето і повернув на розгляд ВР зі своїми зауваженнями.

Згідно з пропозиціями президента, у новій редакції “з метою забезпечення належного балансу інтересів людини, суспільства та обов’язків держави” внесені зміни до визначення сфери дії закону.

Зокрема, на додаток до попередніх обмежень його дія не поширюватиметься на такі сфери:

  • громадянства та надання притулку в Україні;
  • нагородження державними нагородами;
  • національної безпеки і оборони,
  • здійснення помилування.

Також строки набрання чинності закону збільшені з 12 до 18 місяців з дні опублікування. При цьому  Кабінет Міністрів має підготувати та подати на розгляд парламенту пропозиції щодо внесення відповідних змін до законодавчих актів. 

Раніше експерти та правозахисники зазначали, що цей закон в Україні намагались ухвалити понад 20 років.

Зміст закону відповідає кращим європейським стандартам, адже він став результатом роботи не лише народних депутатів, а й широкого кола експертів, науковців у сфері адміністративного права, представників профільних міністерств, суддівського корпусу, міжнародних експертів. Розроблений до другого читання законопроєкт попередньо схвалила авторитетна міжнародна програма SIGMA.

У Центрі політико-правових реформ відзначають, що новий закон наближає Україну до стандартів ЄС, дозволить захищати людей від свавілля держорганів (як-от: зменшення пенсії навіть без інформування особи), створює умови для запобігання “забудовним скандалам”, адже передбачає залучення “заінтересованих осіб”, робить дієвим позасудовий захист та надає доброчесним службовцям чіткий порядок дій для прийняття збалансованих і  законних рішень.

Докладніше про те, як закон допоможе захищати права людини, читайте в матеріалі: Як закон про адмінпроцедуру допоможе активістам у боротьбі зі скандальними забудовами

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter