Веніславський: Питання мобілізації 18–25-річних чоловіків періодично порушують партнери України

Дата: 06 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

На сьогодні в Україні немає жодних підстав говорити про потребу зменшення призовного віку на військову службу, однак періодично це питання порушують міжнародні партнери. 

Про це розповів народний депутат, член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський у “Медіацентрі Україна”. 

Банер із закликом вступати до 3 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ на станції метро в Києві. Фото: Reuters

Веніславський переконує, що жодних ініціатив щодо зменшення призовного віку нижче за 25 років в Україні немає ні на рівні Верховної Ради, ні на рівні Генерального штабу, головнокомандувача Збройних сил та Міністерства оборони. 

“Тобто говорити про необхідність зменшення віку призову на військову службу під час мобілізації в нас підстав немає”, – додав він. 

Водночас, за словами Веніславського, періодично питання зменшення призовного віку порушують міжнародні партнери. 

“Вони вважають, що якраз вік 18–25 оптимальний та найбільш ефективний для того, щоб громадяни в силу своїх фізичних та психологічних якостей могли ефективно воювати”, – каже він. 

Веніславський укотре повторив, що ані “Резерв+”, ані будь-які інші засоби електронної комунікації не використовуватимуть для вручення повісток. Це, за його словами, однозначна політична воля президента, Верховної Ради та виконавчої влади. 

Водночас урядовці слова Веніславського не підтверджують. Так, у Міноборони вже певний час обіцяють почати надсилати повістки на ВЛК у застосунку “Резерв+”.

В Україні нині військовий обов’язок поширюється переважно на громадян чоловічої статі, які мають відповідні якості, зокрема належний стан здоров’я. На військовий облік також мають стати жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю. Вони мають бути придатними до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, але залучати до забезпечення оборони держави їх можуть лише в добровільному порядку.

Нагадаємо, що в Латвії заговорили про ймовірне введення обов’язкової військової служби для жінок. 

Фотографія обкладинки: David Guttenfelder / The New York Times

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter