Венеційська комісія розгляне український закон про нацменшини без запиту Києва

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Європейська комісія “За демократію через право” протягом наступних п’яти місяців підготує свій висновок щодо українського закону №8224 про національні меншини.

Про це повідомили на сайті комісії.

Фото: сайт Європейської комісії

“На запит очільника Моніторингового комітету ПАРЄ від 30 січня 2023 року Венеційська комісія підготує висновок щодо закону України “Про національні меншини (спільноти)”. Проєкт висновку винесуть на затвердження на 135-й пленарній сесії Комісії, 9–10 червня 2023 року“, – зазначають у повідомленні.

Відомо, що закон про національні спільноти є у пакеті вимог ЄС. Його доопрацьовували на основі висновку Ради Європи та в співпраці з її експертами.

Він встановлює, що національна меншина України – це стала група громадян України, які не є етнічними українцями, традиційно проживають на території України, об’єднані спільними етнічними, культурними, історичними, мовними та/або релігійними ознаками, усвідомлюють свою приналежність до неї, виявляють прагнення зберегти й розвивати свою мовну, культурну, релігійну самобутність. 

Крім того, закон дасть змогу створювати консультативно-дорадчі органи при державних органах виконавчої влади різних рівнів. Вони сприятимуть реалізації державної політики у сфері захисту прав та свобод осіб, які належать до національних меншин.

Так, 1 грудня Комітет ВРУ з питань прав людини рекомендував Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроєкт про національні меншини України, а вже 13 грудня Верховна Рада України ухвалила його. Законопроєкт підтримали 324 парламентарі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter