Венеційська комісія “дозволила” Росії повернутися в ПАРЄ

Дата: 06 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи не зобов’язана відмовляти у визнанні повноважень депутатів з держави-члена РЄ, яка анексувала частину іншої держави.

Такого висновку дійшла Венеційська комісія, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на зміст рішення комісії, яке офіційно оприлюднять у понеділок.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким дозволила Росії повернутися до сесійної зали та не виконувати жодних умов, пов’язаних з відновленням територіальної цілісності України, у червні. Це рішення підтримали тоді 118 депутатів, а 62 – проголосували проти. Того ж дня на знак протесту проти повернення Росії українська делегація призупинила участь у роботі асамблеї, крім питань, пов’язаних з позбавленням повноважень російської делегації.

За роз’ясненням того, чи має асамблея право визнавати повноваження делегації російської Держдуми, зважаючи на те що в обранні її депутатів за партійним списками брали участь виборці з окупованого та незаконно анексованого Криму, до Венеційської комісії звернувся регламентний комітет ПАРЄ. 

Члени комісії підтвердили, що і сама Рада Європи, і її держави-члени “мають чітке зобов’язання не визнавати анексії, явно чи неявно”. Обов’язок відмовлятися визнавати анексію поширюється також на ПАРЄ. Водночас, на думку комісії, “це не обов’язково має призводити до позбавлення повноважень усієї делегації тієї держави, що вчинила анексію (тобто Росії. – Ред.)”. Тобто наявність у складі РФ анексованого Криму ще не позбавляє російських депутатів права на участь у роботі ПАРЄ.

За даними “Європейської правди”, водночас комісія наголосила на можливості застосування інших обмежень у ПАРЄ проти депутатів від РФ, обраних за партійними списками, лише через факт голосування за них в анексованому Криму. В окремих випадках, згідно з рішенням, можливе навіть повне позбавлення повноважень усіх або частини російських делегатів.

Значення в цьому питанні має те, чи були кримські голоси вирішальними для обрання депутатів чи партії, яка потрапила до Держдуми. ПАРЄ, ухвалюючи рішення про визнання повноважень, “має оцінювати вплив долучення анексованої території на фінальні результати виборів… та визначити, чи мають повноваження бути підтверджені або скасовані, загалом або частково”, – підкреслюється в документі.

Також зазначається, що ПАРЄ може з часом збільшити перелік можливих санкцій щодо держави, що вчинила анексію.

Аналіз Венеційської комісії концентрується на тих російських депутатах, які були обрані за партійними списками, однак рішення містить непрямі вказівки на те, що мажоритарні депутати Думи, обрані в Криму, або ж члени Ради Федерації мають всі підставити не бути визнаними як члени асамблеї.

Нагадаємо, що Росію позбавили права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у 2014 році після незаконної анексії Криму. На знак протесту проти цих санкцій Москва розпочала шантаж ПАРЄ, щоб повернути в ній своє право голосу. Два роки тому Російська Федерація перестала сплачувати свій внесок у Раду Європи, що спричинило фінансову кризу в організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter