Венеційка не підтримує ухвалених Радою змін до закону про недостовірне декларування

Дата: 08 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Венеційській комісії не підтримують ухвалених напередодні парламентом змін до законопроєкту про покарання за недостовірне декларування. 

Про це повідомляє “Європейська правда”. 

Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо. Фото: з відкритих джерел

Під час виступу на конференції “Демократія в дії”, що відбувається в Києві, голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо вказав, що головними проблемами ухваленого законопроєкту є заміна покарання з позбавлення волі на її обмеження в разі недостовірного декларування, а також вилучення майна родичів посадовців з обов’язкового декларування.

“Це негативні поправки, і Венеційська комісія їх не підтримує. Тому ми вдячні президенту Зеленському за намір ветувати цей закон”, – додав він.

Під час голосування в Раді 3 червня нардепи підтримали поправку Ігоря Фріса, яку до цього не підтримав профільний комітет, та Олексія Ковальова. Перша фактично унеможливила покарання за брехню щодо майна родичів, а друга пом’якшила відповідальність за неподання декларацій з позбавлення волі до двох років на її обмеження. 

Нагадаємо, що наприкінці жовтня минулого року Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Виявилося, що 13 із 15 суддів КСУ брали самовідвід у цій справі через нібито конфлікт інтересів, однак голосували за нього згодом. Тобто ухвалювали рішення про визнання неконституційними статей законів, за якими їх самих перевіряли в НАЗК і НАБУ. 

Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. Понад половину українців також ставляться до нього негативно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter