Депутати повернули тюремне ув’язнення за брехню в деклараціях, але з декількома правками

Дата: 03 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроєкт, що повернув покарання у вигляді позбавлення волі за брехню посадовців у майнових деклараціях. Водночас до документа внесли декілька правок, що пом’якшують відповідальність щодо декларування майна родичів або неподання декларації.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Депутати підтримали зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення і Кримінального кодексу. Відтепер за свідомо неправдиве декларування посадовцям може загрожувати штраф, громадські роботи або обмеження волі до двох років, якщо невідповідність задекларованого з реальними доходами становить від 500 до 2 тисяч прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто від 1,1 до 4,5 мільйона гривень. 

Якщо ж різниця перевищує 2 тисячі прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то передбачено позбавлення волі терміном до двох років.

Депутати ухвалили документ із декількома правками. Як розповів у фейсбуку очільник Центру протидії корупції Віталій Шабунін, парламентарі підтримали поправку Ігоря Фріса, яку до цього не підтримав комітет, та Олексія Ковальова. Перша фактично унеможливила покарання за брехню щодо майна родичів, а друга пом’якшила відповідальність за неподання декларацій з позбавлення волі до двох років на її обмеження. 

“Тепер зазначати майно, яким користується чи володіє член сім’ї, треба, лише коли сам член сім’ї надав таку інформацію декларанту. Раніше декларант мав указати всю відому йому інформацію, а щодо іншого – вказати, що член сім’ї відмовився надати дані. В такій редакції законопроєкт робить ще гірше, ніж було до цього”, – написав Шабунін.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня минулого року Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Виявилося, що 13 із 15 суддів КСУ брали самовідвід у цій справі через нібито конфлікт інтересів, однак голосували за нього згодом. Тобто ухвалювали рішення про визнання неконституційними статей законів, за якими їх самих перевіряли в НАЗК і НАБУ. 

Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. Понад половину українців також ставляться до нього негативно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter