Венеційка назвала несумісним із правами людини угорський закон, що заборонив “пропагувати ЛГБТ” дітям

Дата: 14 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Венеційська комісія опублікувала висновок щодо сумісності з міжнародними стандартами прав людини угорського закону, що забороняє обговорювати та поширювати в школах і серед дітей до 18 років інформацію на теми гомосексуальності чи зміни гендеру. Експерти вважають, що документ несумісний з міжнародними стандартами прав людини.

Про це повідомили на сайті Венеційської комісії. 

Фото: Armed Nimani / AFP

Угорський парламент ухвалив закон у червні на тлі критики громадськості та експертів. У день голосування лише один депутат виступив проти ідеї в залі, а опозиція бойкотувала голосування.

Ухвалений документ заборонив поширювати в школах будь-яку інформацію, в якій сексуальність змальовують не гетеросексуальною або йдеться про зміну статі. Стосується це й поширення матеріалів, націлених на молодь до 18 років, які “мають порнографічний характер, зображають її в сексуальному плані або роблять що-небудь для пропаганди гомосексуальності або гендерної ідентичності, відмінної від статі при народженні”.

Заборони діють і щодо реклами та медіа. Так, телевізійні станції зобов’язали мати сертифікат 18+ для фільмів і програм, що суперечать закону, а Національне управління медіа та інфокомунікації Угорщини уповноважили стежити за дотриманням норм та виправляти неправильний зміст.

Експерти Венеційської комісії висловили жаль через те, що закон ухвалили поспішно, без консультацій із громадянським суспільством, опозицією та попри рекомендації самої Венеційки. 

“Міркування суспільної моралі та захисту неповнолітніх не можуть виправдати загальні заборони / обмеження поширення або зображення розбіжності із самоідентичністю, що відповідає статі при народженні, зміни статі чи гомосексуальності… гендер, як компонент особистої ідентичності, і гомосексуальність, як різновид сексуальної орієнтації, захищено Європейською конвенцією з прав людини”, – наголошують вони.

Віктор Орбан. Фото: Olivier Matthys / AP

Фахівці нагадали також, що ухвалені поправки несумісні з прецедентним правом ЄСПЛ, який визнає гендерну ідентичність складовою особистої ідентичності, що підпадає під право на повагу до приватного життя.

“Зміни сприяють створенню “загрозливого середовища”, де ЛГБТ-діти можуть зазнавати ризиків, пов’язаних зі здоров’ям, знущань та переслідувань”, – вважають автори висновку. 

Нагадаємо, невдовзі після ухвалення закону прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз не змусить країну відмовитися від ухвалених заборон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter