Угорщина заявила ЄС, що не скасує закон про заборону “пропаганди гомосексуальності” в школах

Дата: 08 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз не змусить країну відмовитися від нового закону про заборону “пропаганди гомосексуальності” серед дітей. 

Про це повідомляє Reuters. Правий лідер виступив у день набрання чинності законом.  

Фото з акції протесту проти закону / Reuters

У червні парламент Угорщини ухвалив закон, що забороняє обговорювати й поширювати в школах та серед дітей до 18 років інформацію на теми гомосексуальності чи зміни гендеру. Крім того, документ запроваджує офіційний перелік організацій, яким дозволено викладати в школах сексуальну освіту та інше.  

Поправки такого змісту прив’язали в Угорщині до ширшого законопроєкту, спрямованого на боротьбу з педофілією. Він мав велику підтримку в суспільстві, тож правозахисники заявляли, що внесення до нього поправок стосовно ЛГБТ зроблено навмисне, щоб їм було важче виступити проти.  

Керівниця Європейського Союзу Урсула фон дер Ляєн попередила Угорщину, яка є членом ЄС, що країна повинна скасувати заборону або “зіткнеться з повною силою закону в ЄС”. 

Водночас Орбан відповів, що лише Угорщина має право вирішувати, як виховувати дітей. 

Закон, який, на думку критиків, помилково пов’язує педофілію з проблемами ЛГБТ, спричинив акції протесту в Угорщині. Правозахисні організації закликали партію “Фідес” Орбана відкликати законопроєкт. Європейська комісія розпочала розслідування.  

“Європарламент та Єврокомісія хочуть, щоб ми пускали активістів та ЛГБТ-організації в дитячі садки та школи. Угорщина цього не хоче”, – написав прем’єр-міністр Угорщини на своїй офіційній сторінці у фейсбуку.

Питання стосується національного суверенітету, заявив політик: 

“Тут брюссельські бюрократи взагалі ні до чого. Що б вони не робили, ми не допустимо ЛГБТ-активістів до наших дітей”.

Орбан, який перебуває при владі з 2010 року, а наступного року потенційно зіткнеться з жорсткою боротьбою на виборах, пише Reuters, стає дедалі радикальнішим щодо соціальної політики в межах самопроголошеної боротьби за захист “традиційних християнських цінностей від західного лібералізму”.

У четвер громадські організації Amnesty International та товариство Хаттера, найстаріша ЛГБТ-організація Угорщини, запустили над будівлею парламенту країни величезну повітряну кулю веселкового забарвлення у формі серця на знак протесту проти закону.

“Його метою є вилучення ЛГБТ-людей з публічної сфери”, – сказав журналістам Давид Віг, директор Amnesty International в Угорщині.

Він запевнив, що вони не дотримуватимуться нового закону і не змінюватимуть своїх освітніх програм.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter