Велика Британія подала заяву на участь у справі України проти РФ щодо звинувачень у геноциді

Дата: 11 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Велика Британія подала заяву на участь у справі України проти Російської Федерації щодо звинувачень у геноциді, яку незабаром розгляне Міжнародний суд Організації Об’єднаних Націй у Гаазі.

Про це йдеться на сайті суду.

Країна має право втрутитись, адже є стороною–учасницею Конвенції.

У заяві вказано, що згідно зі статтею 63 Статуту суду, коли йдеться про тлумачення конвенції, учасниками якої є інші держави, ніж ті, що беруть участь у справі, кожна з цих держав має право втрутитися в судовий процес. У цьому випадку пояснення, надане судом, буде однаково обовʼязковим для них.

“На думку Великої Британії, яка є стороною–учасницею Конвенції про запобігання геноциду, вона має прямий інтерес у тлумаченні, яке суд може застосувати до положень Конвенції під час цього провадження”, – йдеться в заяві.

Долучення країн до справи відбувається за процедурою intervention — інтервенції з боку третіх сторін. Це вже зробили Латвія, Литва і Нова Зеландія в кінці липня, подавши заявки до Міжнародного суду ООН.

Нагадаємо, восени Міжнародний суд ООН у Гаазі може почати розглядати по суті справу про звинувачення РФ у геноциді українців.

Раніше ZMINA повідомляла, що провідні правники світу довели в спеціальному звіті, що Росія вчиняє геноцид щодо українців.

Документ попереджає про серйозний і неминучий ризик геноциду в Україні, підкріплюючи звинувачення довгим списком доказів, включно з прикладами масових убивств мирних жителів, примусових депортацій та дегуманізаційної антиукраїнської риторики, яку використовують високопосадовці Росії.

За словами правозахисників, Росія готувала людей до війни та геноциду українців протягом багатьох років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter