“Вдарив прикладом автомата і вибив всі передні зуби”: мешканця Циркунів росіяни побили через військову відзнаку його сина

Дата: 10 Березня 2023
A+ A- Підписатися

В березні 2022 року до мешканця села Циркуни Харківської області Вадима Тарасова прийшли з обшуком росіяни. В будинку знайшли подяку за сумлінну службу, яку отримав його син, перебуваючи у лавах ЗСУ. Хоча Вадим запевнив, що син зараз працює автомеханіком і не бере участі у бойових діях, його все одно побили, вибивши всі передні зуби.

Про це виданню ZMINA розповів сам Вадим Тарасов (ім’я змінено з міркувань безпеки).

Снаряд РСЗВ “Град”. Фото: ZMINA

За його словами, після окупації села росіяни ходили по будинках, перевіряючи документи та телефони місцевих жителів. Зазвичай вони були одягнені в якісну військову форму, з наколінниками та у бронежилетах. Серед них були снайпер і людина, яка носила на голові шапку-кубанку.

Під час однієї з таких перевірок моїй дружині розбили телефон. Пізніше окупанти почали мародерити в порожніх хатах. Якщо ворота були зачинені, вони або прострілювали замок, або підганяли машину, прив’язували до неї трос та виривали їх “з м’ясом”. Будинки, де жили люди, вони обходили”, – розповідає Тарасов.

До будинку Вадима спробували залізти двоє. Для цього вони приставили до стіни драбину та вибили шибку. Почувши, що хтось вибиває скло, чоловік визирнув у вікно і попередив, що у будинку живуть люди. Тоді росіяни перевірили у нього документи й пішли.

Одного разу Вадим побачив двох росіян і вирішив у них попросити цигарки. Тоді один з них пересмикнув затвор автомата і сказав: “П**рас, я зараз тебе вб’ю”. А інший почав його заспокоювати.

В березні минулого року до Вадима прийшли четверо озброєних окупантів, які обшукали його будинок. Під час перевірки вони знайшли подяку за сумлінну службу, яку отримав його син, перебуваючи у лавах ЗСУ.

Після знайденого росіяни запитали у мене, де мій син. Я їм сказав, що він давно не служить і працює автомеханіком. Тоді один з них вдарив мене прикладом в щелепу і вибив мені усі передні зуби. Після цього я два тижні не міг нормально їсти та ковтати”.

Вадим також розповів, що росіяни забрали з собою його сусіда, який колись служив в прикордонних військах:

У нас тут багато людей позабирали. Митників та прикордонників “поздавала” Галька Кисла. Вона нібито працювала завгоспом, але я точно не знаю”.

За словами Тарасова, до однієї заміжньої жінки чіплявся з непристойними пропозиціями чеченець. Він прийшов до неї додому та сказав, що вона йому подобається, а у нього давно не було дівчини.

З того моменту і до звільнення села вона переховувалася в односельців”, – пояснив Вадим.

Після росіян до Циркунів зайшли еленерівці. Під час перебування в селі вони роз’їжджали на танках попід будинками та стріляли з них в невизначеному напрямку:

Як вистрілить, то всі вікна випадають разом з рамами. Ми їх тоді просили, щоб вони під нашими будинками не стріляли”.

Після деокупації Циркунів росіяни почали нещадно обстрілювати село. Ввечері 19 липня в будинок Тарасових прилетів снаряд РСЗВ “Град”. Поки їхали пожежники, будинок майже весь згорів.

Снаряд влучив у ванну кімнату. Пам’ятаю, як дружина вибігає з будинку та кричить: “Горимо!” Ми намагалися загасити вогонь, поливаючи його водою з відер, але безуспішно. Поки їхала пожежна машина, знову почався обстріл. Через це будинок зсередини й дах згоріли вщент. В город теж прилітало. У нас там теплиці з квітами були. Ми їх продавали, а тепер їх теж немає”, – підсумував Вадим.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях.

Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду  тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter